Два нови случая на заболели от COVID-19 в Русенско бяха обявени от щаба днес.

Това са 45-годишен мъж и жена на 35 г., каза директорът на местната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. областният управител Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев. Мъжът е работил в САЩ на круизен кораб до 23 март, когато се е разбрало, че сред екипажа има заразен с коронавирус. На 24 март летял от Маями до Лондон, а оттам до София. На летището му е връчено предписание за 14-дневна карантина. В Русе се прибира с влак, настанен от началника му сам в обозначено купе. От гарата мъжът се прибира с колата на приятелката му. По време на 14-дневната карантина двамата не са имали контакти с други хора.

Храни и санитарни продукти им оставяла тяхна близка до входната врата. Вечерта на 25 март мъжът получил втрисане и обилни изпотявания, но пил парацетамол и му минало. На 31 март и на жената й призляло, като имала отпадналост, сънливост и афти, както и загуба на вкус и мирис.

И на двамата на 7 април са направени бързи кръвни тестове в частна лаборатория и те били положителни за IgM. На 8 април от РЗИ им взели проби за PCR-тестове, които също били положителни.

Още не се налага двамата да бъдат лекувани в болница но ще прекарат още 28 дни под карантина. Като тях са 1205 души в Русенска област, а за 1192 тя вече е изтекла.