За последните 24 часа 13 са новите случаи на коронавирус у нас. 8 от тях се в София. Петима от заразените са в болница. Никой не е свързан с Банско. Така случаите в страната стават общо 624 при 18 502 направени проби. Сред медиците има 33 заразени. 

54 са излекуваните, умрелите от вируса остават 24.

Изяснява се ситуацията с починал в Александровска болница. Той е имал клинична картина, съответна на COVID-19, очакват се тестовете. Има и един случай на заразен при химиотерапия, който също се изяснява.

Това са новите данни за епидемията, съобщени от началник-щаба ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

София е най-голямото огнище на зараза - 370 души. Дете, преместено от Търново в София, не е с коронавирус, има други заболявания, а и няма нито една ваксина.

Тестуването в Банско ще започне, когато пристигнат тестовете. Фирмата уверява, че това ще стане в понеделник или във вторник. Ще се обмисли кои хора и къде да бъдат тествани.

Не може да се избегне интубация при нуждаещи се от неея, нищо не може да я замести, каза генералът. Има двама - медик и военен - които са изведени от интубация, екстубирани са, но все още не са изчистени от вируса. 

Методът пациентите да се поставят по корем при лечение се използва в България. Това е описано в ръководство, получено от Китай. В домашна обстановка то не бива да се прилага.

Ако две седмици преди възникването на епидемията се вземат мерки, броят на случаите намаляват с над 70%, каза той по повод малкото случаи у нас от последните дни, като се позова на данни от Китай. Но тв кадри от други държави показват празни улици, а в репортажите у нас улиците са пълни. Много тревожно е, че тротоарите в градовете са пълни. Това един ден ще ни се "отблагодари", заяви Мутафчийски.

В интензивните отделения има достатъчно легла. В страната има по-малко заболели в сравнение с предишните месеци. Има снижаване на заболяемостта и смъртността от други болести. Досега смъртността у нас е с 10% по-малко от миналата година.

Не е вярно, че няма спирт в аптеките, беше освободен и от резерва и от митниците, посочи Мутафчийски.

Пациент, за който е установен коронавирус като причина за смъртта му, е изпил 1 литър алкохол преди смъртта си.

Всеки иска да продава нещо на щаба, но тези случаи вече намаляха. Щабът не купува и не продава. Призивът му е всички дарители да се обърнат към по-малките болници, които нямат апаратура.

България не изнася защитни облекла, подчерта Мутафчийски. Все още не е наситен българският пазар, включително и за работещи на първи ред.