Всеки пети има алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да се вземат за вирусна инфекция, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев по БНТ. Според него навлизаме в сезона на цъфтежа, когато алергиите са много чести.

Ако десетина преди тези оплаквания е имало контакт с човек, който е кашлял и кихал и е имал температура, вероятността това да е инфекция е по-голяма. Ако е нямало такъв контакт, това е алергия, каза още той.

При алергиите няма висока температура за разлика от коронавируса.  Най-същественото и при тях е да се потърси личен лекар, алерголог, специалист уши нос гърло или белодробни болести.

Алергиите не са рисков фактор, каза д-р Симидчиев. В този сезон тези към домашен прах са малко, повечето са свързани с цъфтежа.

Маските предпазват и от полените и намаляват оплакванията при алергии. Но ако не се чистят, могат да бъдат източник на оплаквания.

Д-р Симидчиев препоръча еднократните маски да се сменят според интензивността на ползване, което да е между 2 и 6 часа.

Според лекаря тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показва, че отговорът към вируса имат относително малко хора.

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което имаме малко разпространение на вируса. Второ - носенете на предпазни средства предпазва.

Той уточни, ако носят предпазни средства може да се отпуснат мерките към част от хората, които са икономически активни и не са част от рискова група.

"Ако имаме съзнанието да се спазват правилата и има дисциплина, нещата могат да бъдат много различни", каза той.