Безвъзмездно бих го дал на България
Методът е напълно неинвазивен, хората с нива под прага задължително трябва да бъдат диагностицирани за COVID-19

Д-р Йонко Мермерски от години живее в САЩ. Йонко Мермерски е доктор по химия (PhD 1994 Georgetown University, Washington DC), автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина. 13 от книгите са написани в съавторство с баща му проф. Христо Мермерски, известен със заниманията си в областта на здравословното хранене.

Мермерски-син е създател и на различни патентовани изобретения.

Известен е като изобретател на добавка за дизелово гориво, щадяща околната среда. Популярното име е “Дизел Юнак”.

Създател е на пробиотични капсули с различни приложения, както и на слънцезащитен лосион, включващ само природни съставки.

През 90-те е бил преподавател в “Джорджтаун”, а към момента е и консултант на Американската асоциация на медицинските университети. Автор е на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни. Д-р Мермерски стана популярен в медиите, след като превежда на срещата на премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп в края на миналата година.

- Д-р Мермерски, разкажете за новия тест за COVID-19, в чиято разработка участвате. Какво е новото в този вид тест и каква е разликата с тестовете, които в момента се правят?

- Патентованият от мен тест/метод за бързо скриниране на симптоматични пациенти се базира на капнографията – измервания на концентрацията на въглероден двуокис в издишания въздух.

В този смисъл тестът е напълно неинвазивен и дава резултати само за секунди. На практика той елиминира необходимостта за измерване чрез кръвен анализ на стойности за рСО2 – парциално налягане на въглероден двуокис, което е най-важният показател за дихателен произход на заболяването, в частност нарушение на газообмена в долните дихателни пътища.

Така при симптоматичните пациенти със съмнение за COVID-19, пневмония или инфекция на долните дихателни пътища концентрацията на въглероден двуокис в дъха е биомаркер, който дава възможност да се разграничат пациентите без проблем с газообмена (незаразени) от тези, които имат инфекция в дробовете.

От тези две групи пациентите с ниски (под праговите нива на теста) задължително трябва да бъдат допълнително диагностицирани за COVID-19 или други инфекции на долните дихателни пътища, а

за тези с нива

над праговите се

установява, че

нямат инфекция

в дробовете

Освен ценната диагностична информация, която нашият тест предоставя, той е особено ценен в контекста на настоящия недостиг в световен мащаб на PCR (Polymerase Chain Reaction) тестoве, защото намалява нуждата от PCR тестуване при пациенти, които нямат инфекция в дробовете.

Що се отнася до сероложките/кръвните тестове, те се различават изцяло от нашия тест, първо, по нивото на инвазивност и второ, по вида информация, която те предоставят. Съвсем елементарно казано, кръвните тестове експонират наличието или липсата на имунна реакция и антитела в кръвната плазма и така дават изключително ценна информация за това дали конкретният пациент вече е боледувал от COVID-19 и съответно дали има изграден имунитет срещу него.

Кръвните тестове

имат предимството

да предоставят

прецизна

информация,

независимо от това дали пациентът е симптоматичен, или асимптоматичен.

В това отношение те са “златният стандарт” или ролс-ройсът сред тестовете.

PCR тестовете също предоставят изключително полезна информация, въз основа на която да се вземат съответни мерки и предпише лечение.

- Кога вашият тест ще може да влезе в масова употреба и как хората могат да си го набавят?

- По отношение на навлизането на нашия тест в практиката има фактори, на които не можем да влияем.

Към настоящия момент комуникираме и координираме с Министерството на здравеопазването на САЩ (HHS), Агенцията за храните и лекарствата (FDA), Националния институт по здравеопазване (NIH) и Министерство на отбраната USDOD за това да ни осигурят достатъчно голям брой пациенти за провеждането на по-едромащабно клинично изпитание.

За съжаление, административната система на САЩ е доста мащабна и не особено бърза. Щом получим финансиране и достъп до субекти, самото изпитание ще се проведе буквално за няколко дни поради напълно неинвазивния характер на теста. Това е така, защото данните и статистическият анализ на проведените от нас тестове досега показват много ясна разлика между заразените и незаразените в тестувания биомаркер (СО2).

- В България как може хората да се възползват?

- При настоящите условия на извънредното положение и световната пандемия и поради това, че освен мен

в екипа ми има още

двама българи –

Георги Янакиев

и Христо Тренков,

с огромно желание бихме предоставили безвъзмездно ползването на нашия тест/метод на българската държава.

Разбира се, знаем, че преценката за това дали нашият тест има стойност за справянето с COVID-19, се полага на щаба и неговите експерти. Напълно наясно сме с огромната отговорност, която щабът и неговите експерти са поели, и поради това се отнасяме с най-голямо уважение и подкрепа към тях и техните решения. Ако те преценят, че нашият тест е полезен за тяхната борба с пандемията, ще ги подкрепим сърцато, с хъс и безвъзмездно с всичко, което ни е по силите. Ако преценят, че не е подходящ за българската стратегия, също ще ги подкрепим и уважим тяхното решение.

Тестът ни е в

два варианта,

единият е портативен газов анализатор - много прецизен за ползване от медицински лица, а другият ще бъде колориметричен (с цветова индикация, по-ниска точност), тип дрегер, за многократно лично ползване.

Така изглежда дисплеят на изобретението на д-р Мермерски.
Така изглежда дисплеят на изобретението на д-р Мермерски.

- Каква е ситуацията с епидемията в щата, в който живеете?

- Аз живея в град Вашингтон, който не е щат, а федерален окръг, но въпреки това положението е много подобно на това в София. Спазва се социална дистанция и, за щастие, не сме огнище на бързо растяща зараза. Днес най-горещата новина е натискът от САЩ срещу д-р Тедрос Гебрейсус от СЗО да си подаде оставката заради пристрастното отношение към Китай и допускането на COVID-19 да се разпространи в световен мащаб поради погрешните начални наставления на СЗО.