Медицинска сестра от Мичиган предупреждава хората, че се заразяват с коронавируса дори и да носят ръкавици.

Моли Ликси отговаря за вливането на кръв и интубирането и има дългогодишен опит в спешните отделения. Тя изпитва тревога и я обзема безсилие, като гледа пазаруващите с ръкавици, които обаче не ги ползват правилно за защита от коронавируса.

Ето защо Моли пусна във фейсбук демонстрация колко лесно става предаването на вируса въпреки ръкавиците и даже благодарение на тях.

Във видеото, записано в дома й, Ликси артистично имитира пазаруване в магазин за хранителни стоки. Тя преправя гласа си, играе роли и цапа с боя, за да покаже кака става замърсяването с микроба. И се вижда колко лесно се предава той от щандовете чрез опаковките, телефона, портфейла, вратата на колата, кормилото, и то когато си сложил ръкавици.

Тя изиграва фалшивата сигурност, която вдъхват ръкавиците, защото те всъщност попиват полепналия по разни предмети и стоки вирус. После тя уж получава есемес от съпруга си да купи пилешко за вечеря, отговаря му с надписа "ОК, скъпи!" и звъни на майка си да я пита има ли нужда да купи нещо и за нея. Така нагледно показва как от ръкавиците вирусът прескача върху носа й при почесване, после и по бузите при обаждането и накрая по портфейла при плащането. През цялото време обаче човек си внушава, че е импрегниран, понеже не ги е свалял.

Излизайки от магазина, той вече няма нужда от тях, пък и вече с право ги възприема като изцапани. Сега би трябвало внимателно да ги изхлузи, да ги обърне с хастара навън, да ги втъкне една в друга и да ги изхвърли в кошче. Но не, според Ликси ръкавиците по-често се оставят било на паркинга, било до в колата до седалката. И тогава телефонът й звъни пак и тя разговаря по него, но вече без ръкавици. Така вирусът по клавишите му, полепнал там при предишното обаждане, се пренася и по бузите й, около устните и по брадичката.

Ликси се ужасява "при мисълта колко лековерно хората смятат, че са неуязвими, понеже са надянали ръкавици". Те "в момента са така уплашени, че правят всичко, за да се предпазят. Но важното е да го правят както трябва", казва тя.

И с доста нацапано, т.е. инфектирано, лице Моли ги съветва да не носят ръкавици. Да натриват старателно дланите си с дезинфектант на влизане и на излизане от магазина. Ако все пак слагат ръкавици, да са еднократни и в никакъв случай да не докосват с тях лицето си, нито телефона си. След ползване да ги изхвърлят и щом се върнат вкъщи, първата им работа да бъде да измият ръцете си с вода и сапун.