Екипът на известния онкохирург чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев е включен в работна група с Американската асоциация по минимално инвазивна хирургия. Целта е да бъдат изработени правила за оперативното лечение на спешните състояния в хирургията при пациенти с COVID-19.

За разлика от стандартната роботизирана хирургия при тези операции конзолата на хихурга е изведена извън операционната зала. Използват се и специални устройства за аспирация и филтриране на въглеродния двуокис от корема на пациента и пр. За да е готова за новите предизвикателства, Плевенската УМБАЛ "Света Марина", където работи проф. Горчев, проведе няколко симулационни обучения за поведението на здравните специалисти при операции с робота на пациенти със симптоми или доказан коронавирус. Екипите от лекари и медицински сестри тренираха поставянето на специално предпазно облекло и режим на работа в среда с COVID-19.

Благодарение на трите робот-асистента, лекарите на УМБАЛ "Св. Марина" в Плевен могат да провеждат визитации и консултации на оперираните пациенти Дот разстояниеУ, без да ги посещават в болницата. Това Дпренесено присъствиеУ пази здравето на медицинските специалисти, чиято експертиза е от особена важност за справяне със сложната епидемична обстановка в момента, твърдят от УМБАЛ "Св. Марина".