Сумата отива в здравното министерство за битка с коронавируса. А по-честно беше да е за медици и техника на първата линия във всеки избирателен район

Да вземат заплати и да даряват от тях, или парите да отидат направо за борба срещу заразата?

Тази депутатска дилема изглеждаше нерешима до 19 ч в понеделник, когато парламентът водеше дълъг, ожесточен и доста срамен дебат за промените в извънредното законодателство.

В 18,58 ч сайтът на “24 часа” призова депутатите да дарят заплатите на медиците в болниците в районите, откъдето са избрани.

В 20 ч парламентът направи неочакван обрат. Първото предложение на управляващите бе заплатите да се замразят на нивото им от декември. От името на ГЕРБ Красимир Ципов предложи корекцията, с която депутатите остават без заплати. И не само те - и министрите с политическите им кабинети, както и шефовете на агенции. За промяната ГЕРБ получиха единодушна подкрепа на всички групи при гласуването. 170 бяха “за”.

Така цялото възнаграждение на депутатите от 1 април до 13 май отива за борба с вируса. Това са 1-1,5 млн. лв. по по груба сметка на “24 часа”.

4248 лв. е депутатската заплата от 1 април - 3 средни в обществения сектор. Тя се преизчислява на тримесечие по данни от НСИ. Това обаче е основата, върху която на всеки се начисляват още пари за стаж, научна титла, участия в комисии и различни постове - шефове на групи и комисии, заместници, секретари и др. Така сумата се увеличава с 1000-2000 лв., а за шефовете - и с 3000 лв. Реално депутатските заплати са 6-8 хиляди лв.

Приблизително 30% от тази сума ще бъдат удържани в аванс за данъци и осигуровки, както гласува парламентът. Останалото ще се връща в бюджета на парламента и оттам ще отива в бюджета на здравното министерство за борба с коронавируса.

В сметката не влизат безотчетните пари в размер на 2/3 от заплатите, които се полагат на всеки депутат според правилника на НС. С тях се плаща на сътрудници, шофьори и др. - грубо 2800 лв. От години тези пари, или част от тях, прибира всяка група.

ГЕРБ внесоха решението за замразяване на депутатските заплати по настояване на Бойко Борисов, след като ден по-рано Цвета Караянчева нарече подобен ход “популизъм” и след бурни реакции се извини.

Как точно ще бъдат разпределяни тези 1,5 млн. лева месечно и на кои болници колко ще се даде, ще решава здравното министерство. Ако се бяха вслушали депутатите в призива на “24 часа”, пари щеше да има за всички болници, макар и за една повече, а за друга по-малко, според големината на избирателния район. Ето колко щяха да получат болниците в областните градове в зависимост от броя на депутатите, избрани от съответния регион, за този месец и половина:

- 18-24 хиляди в регионите с 4 депутати - Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

- 22,5-30 хиляди за Кърджали, Ловеч и Монтана с по 5 депутати.

- 31-32 хиляди за Враца, Добрич, Сливен и Шумен с по 6 депутати.

- 36-48 хиляди за Търново, Русе и Хасково с по 8 депутати.

- 48 000 за Пазарджик и Плевен с по 9 депутати.

- 50-66 хиляди за Благоевград, Пловдив, Стара Загора с по 11 депутати.

- 60-90,5 хиляди за Бургас и Варна с по 14 и 15 депутати.

Има традиция депутатите да даряват част от заплатите си, приемани за твърде високи от електората им. В ГЕРБ например още от 2011 г. има строги правила - “безотчетните” пари отиват в касата на групата и всеки, който иска от тях за нещо, пише мотивирана заявка. От тези пари групата прави много дарения. За последното от 100 000 лв. за борба с вируса депутатите от ГЕРБ са дали по 1000 лв. от заплатите си за март.

В БСП половината от тези 2/3 депутатите запазват за себе си, а другите взема групата.  От началото на 2020 г. от тези пари се издържа централата на БСП, тъй като партиите още не са получили първия транш от субсидията си за 2020 г.