Чия е вината? Бумът на смъртните случаи от новия коронавирус в Съединените щати, които са над 10 000, провокира силно политизирано разчистване на сметки между президента Доналд Тръмп и губернаторите демократи.

Както и в някои европейски страни, американските здравни власти дълго време уверяваха гражданите си, че рискът е нисък, като в същото време вирусът незабелязано вече се разпространяваше. Те действаха хаотично при въвеждането на тестове и отричаха полезността на маските за предпазване от заразяване. Правителството не гарантира нужното количество респиратори и медицински облекла.

Подценяването на рисковете от американския президент до миналия месец забави осъзнаването на факта, че страната няма да бъде пощадена от това, което Тръмп нарича вече "невидим враг" и за което на 10 февруари изрази надежда, че ще е изчезнало през април.

САЩ за републиканска феедерация от 50 щата, ръководени от губернатори с правомощия в сферата на общественото здраве. Тази поолитическа структура още повече засили президентския скептицизъм, обусловен от партийна принадлежност, и забави взимането на мерките, които епидемиолозите смятат за най-ефективни: социална дистанция и карантина. Резултатът бе "плетеница" от предписания, по думите на губернаторката на Мичиган Гречен Уитмър.

Лековатото отношение към проблема бе насърчавано и от резонансната кутия на про-Тръмп медиите. Сред тях основен е водещият на "Фокс нюз" Шон Ханити, който на 9 март продължаваше да твърди, че новините за коронавируса са фалшиви и насочени срещу Тръмп.

Но Центровете за превенция и контрол на заболяванията, които исторически са смятани за образцова служба, им бе попречено да говорят и най-вече на директорката им по дихателни болести Нанси Месониър - в името на централизиране на комуникацията в Белия дом.

Федералните власти препоръчаха спазването на социална дистанция от "6 фута" (2 метра) и ограничаване до 10 броя хора, които могат да се събират на едно място. Но от губернаторите зависеше препоръките да станат задължения. Някои бяха против, в част от случаите в името на индивидуалните свободи. Губернаторката на Южна Дакота Кристи Ноем заяви, че отговорността за сигурността на хората се носи на първо място от самите тях.

8 щата още не са обявили карантина. "Тези губернатори, които всички са републиканци, щяха отдавна да са го направили, ако президентът ги беше посъветвал по-рано", заяви губернаторът на Илинойс Дж. Прицкър от Демократическата партия.

В името на федерализма Тръмп отказва да принуждава щатовете. "Имаме нещо, наречено конституция, което е ценно за мен", заяви той.

Забавяния и объркване

За губернаторите федерализмът означава правителството да набави и да разпределя дихатели и маски, от които все още има недостиг въпреки първите доставки в огнищата на епидемията в Ню Йорк, Ню Джърси, Луизиана и Мичиган.

"Липсата на усилия на национално ниво е пълно безумие", заяви губернаторът демократ на щата Вашингтон Джей Инсли, когото Тръмп нарече "змия".

При всички положения начинът, по който първо бяха разпределяни тестовете, е грешка на центровете. Те разработиха собствен тест през януари, както и за други вируси, но до края на февруари той бе наличен само в Атланта (където е централата им) и всички налични образци бяха използвани в този град. Версията на тестовете, предназначена за разпределяне между щатовете, не работеше, а частните лаборатории нямат право да го произвеждат. В средата на февруари тестове бяха направени само на неколкостотин американци.

Чак миналия месец на американците им стана ясно, че невидимата епидемия върлува от седмици. Тръмп обяви извънредно положение на 13 март.

За разлика от САЩ, "отличниците" в борбата с пандемията като Южна Корея и Германия направиха много тестове в ранен етап. А експертите от центровете, докато все още правеха изявления, по-скоро се опитваха да успокоят населението, вместо да го подготвят за най-лошото.

"Знаем, че това изглежда тревожно", заяви директорът им Робърт Редфийлд на 30 януари след новината за първия заразен в Чикаго, но "непосредственият риск за американците е нисък".

На следващия ден САЩ затвориха границите си за пътниците от Китай, но здравният министър Алекс Азар казваше: "Това са превантивни мерки, рискът в САЩ е нисък".

Сега властта превключи на по-висока скорост. Тръмп нареди да се произвеждат респиратори, да се строят временни болници и да се носят ръчно ушити маски. Учените обаче се опасяват да не би усилията да приключат дотук с цената на пламване на епидемия и в щатовете, които досега бяха пощадени.

Харви Файнбърг, председател на комитета по нови инфекциозни болести в Академията на науките, предложи 6 шокови мерки за овладяване на епидемията до края на юни, като обръща внимание на липсата на дългосрочна стратегия в изданието "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин".

"Вместо да редуваме неуспешни и половинчати мерки в здравен и икономически план, трябва да съставим стратегия за победа над вируса и за отваряне на пътя за икономическо възстановяване", пише той.