Български доктор в испанския град Аликанте изобрети прототип на маска за защита от коронавирус, направена от шнорхел. Д-р Чарлз Петков работи в спешното отделение и е в първите редици, които се сблъскват с болестта. Проектът му вече придобива популярност в Испания, предаде БНР.

Д-р Чарлз Петков е роден е в Нова Зеландия, син е на писателя Момчил Николов. В България е живял едва няколко години като дете. Живее в Австралия, завършва медицина в страната на баските в Билбао, а в университета в Единбург - магистратура с рядката специалност – екстремна медицина.

Сега работи в Бърза помощ в болницата в Аликанте на средиземноморския бряг в Испания. Сблъсква се за първи път с коронавируса на 10 март, няколко дни преди да бъде обявена карантина в Испания.

Казва, че първите седмици са били пълен хаос в болницата в Аликанте. Липса на защитни облекла, много информация, която докторите не разбират напълно. Слагали са найлонови чували, за да се предпазват в началото.

В болницата на д-р Чарлз Петков има множество заразени медицински служители, двама лекари все още са в критично състояние.

В болницата на д-р Чарлз Петков има множество заразени медицински служители, двама лекари все още са в критично състояние.

"Когато сложиш една дихателна система, ти правиш около самия пациент един облак от вирус и ако нямаш добри кондиции, е много опасно. Естествено виждаш един човек, който е на прага на смъртта и отвътре ти излиза геройското".

Така колега на д-р Петков решава с опасност за своя живот все пак да спаси пациент, който е на прага на смъртта. Дни по-късно същият този колега е с диагноза Covid-19.

"Оттам аз се ядосах и си викам – добре, сега ние тука рискуваме нашия си живот, за да помагаме на други и трябва да бъдем по-защитени", казва специалистът.

Д-р Чарлз Петков неслучайно завършва екстремна медицина. Страстта му към екстремните спортове му дава и решение в ситуацията. Ключът се оказва маска за гмуркане.

"Видях маската – шнорхел до мен и си казах – това е много добър щит за лицето. И от чертеж на чертеж, леко-полеко измислих самия прототип", споделя той.

На извода на маската за дишане се поставят филтри, които да предпазват от коронавируса, а цялото лице е напълно защитено и запечатано.

Д-р Петков успява да разработи проекта в cътpyдничecтвo c e?ип, cъcтaвeн oт пpoфecopи пo дизaйн - Дeйвид Улибapи, Cepxиo Фepepo и Mигeл Aнxeл Гapcия от Вaлeнcия.

За реализиране на проекта сътрудничи Иcпaнc?aтa acoциaция пo poбoти?a и дoмaшнa aвтoмaтизaция, както и с местното правителство, а маските вече се употребяват в болницата в Аликанте, има поръчки и за други части на Испания.

Могат да се произвеждат на 3D принтери. Сега коронавирусът отхлабва хватката си в Испания и това се усеща и в болницата на д-р Чарлз Петков. Той обаче предупреждава българите.

"Не е шега работа. Аз, сблъсквайки се всеки ден с този вирус, виждам по радиографиите самия клиничен курс как е. Няма нищо общо с един грип. Афектира много белите дробове. В един момент от стабилно положение човек може за 24 часа да отиде до дестабилизация и смърт", казва още той.