Кал до глезените, нахвърляни строителни материали, бръмчене на ъглошлайфове.

Така изглежда новата лаборатория за коронавирус в Пловдив, която трябва на 8 април да заработи според Националния оперативен щаб.

Конструкцията е вдигната за седмица от метал и панели. Има 5 помещения и WC. Работници слагат кнауф и правят замазки, прокарват кабели и ВиК връзки, както и въздуховоди. Самите те не знаят дали след два дни ще е готова да изследва проби. Очаква се в новата лаборатория ще се обработват по 30 проби на денонощие при двусменен режим на работа. Резултатите ще излизат за 2 часа. В момента всички изследвания се извършват в Стара Загора и за тях се чака по 3-4 дни.

Екипът на лабораторията вече е сформиран със специалисти от две болници и биолог от Пловдивския университет. Построяването стана възможно с дарението от 300 000 лева на бизнесмена Георги Гергов.

"Не зная" - така шефът на областния щаб Дани Каназирева отговори пред "24 часа" кога точно ще отвори лабораторията.

Около сградата бригади правят хоризонталната инфраструктура. Редят плочки и бордюри около Първи блок на Инфекциозната клиника. Той е за пациенти с въздушно-капкови инфекции. Доскоро там не се настаняваха болни, тъй като бе в окаяно състояние. 

"Извършихме за седмица и половина цялостен ремонт - боядисване на двата етажа, тоалетни и бани. Вече има настанени пациенти", разказа работник. На въпроса не се ли страхува, че е в епицентъра на заразата,  вдига рамене. "Дезинфекцират, но каквото дойде". Все още работници довършват помещенията, където ще се изработват тестовете.

Все още работници довършват помещенията, където ще се изработват тестовете.
Постройката е вдигната от метал и панели за 7-8 дни.
Постройката е вдигната от метал и панели за 7-8 дни.
Майстори поставят плочи пред Първи блок на Инфекциозна клиника.
Майстори поставят плочи пред Първи блок на Инфекциозна клиника.