Девойка се оплаква пред камерата и микрофона на авторитетната частна информационна агенция Ихляс: "Омръзна ми да стоя вкъщи. Знам, че по това време няма много хора в квартала и затова излязох да се поразходя. Не разбирам докога ще ни държат насила по домовете. След като остане дълго време у дома, на човек му се иска да излезе навън, не се свърта вкъщи. И аз сега съм в това положение...".

Не след дълго обаче полицаите намерили адреса на момичето - Дилек Тургут, която живее в Шишли-Меджидийекьой, отишли в дома и й наложили глоба от 3 хиляди лири /около 1000 лева/ за нарушение на "Закона за хигиената и мерките", предаде БТА. 

В Истанбул през уикенда бяха засилени проверките на обществените места, пазарите, пристанищата, в магазинната мрежа след обявените от президента Ердоган в петък допълнителни по-строги мерки за социална изолация: ограничения в транспорта, носене на защитни маски на обществени места, забрана на младежи под 20 години да излизат от домовете си, спазване на дистанция при общуване в продължение на 15 дни. Преди това бе наложена забрана за излизане навън на хората над 65 години, а през уикендите - излизане в паркове, градини, на пикник, риболов и др.

Полицейски екипи, а също и екипи на общинската полиция, през уикенда обикаляха улиците, пристанищата, парковете, по крайбрежието, места, където се събират повече хора. Спираха частни автомобили, ако са с повече от двама души вътре, осъществяваше се контрол и с термокамери, наложени бяха глоби на тези, които са без маски.

Въпреки това обаче по данни, огласени от истанбулската голяма община, около 16 на сто от населението на Истанбул не спазва изискванията срещу разпространението на Ковид-19.

Това означава, че близо 2,5 млн. души се движат по улиците на 16-милионния мегаполис, не са уплашени от ситуацията или пък нямат друг изход /ако ходят на работа/. Истанбул продължава да е най-рисковият мегаполис на Турция по отношение на разпространението на Ковид-19.

Като се има предвид предупреждението на експертите, че един човек може да зарази най-малко 16 души, може да си представим каква голяма опасност представлява този показател...

В началото на епидемията сме, обяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа на последния брифинг, в който огласи данни за разпространението на новия коронавирус в Турция.

По последни данни броят на заразените в страната е 27 069, а жертвите на болестта нараснаха до 574.

Министърът предупреди също, че разпространението на Ковид-19 в Турция расте изненадващо бързо.

Както се и очакваше, най-тежка е епидемиологичната обстановка в Истанбул.

Над половината от обявените официално случаи /на заразени и починали/ от новия коронавирус са регистрирани в мегаполиса.

По данни на турския статистически институт, публикувани във в. "Хюриет", 18,66 процента от населението на страната живее в Истанбул.

Изчислено математически, при този показател има риск от тройно увеличение на епидемията от Ковид-19 в Истанбул в сравнение със страната, смятат анализатори.

Не случайно най-много мерки за изолация се въведоха в Истанбул, а също и здравни мерки. Бе открита една нова болница - Окмейданъ, с около 600 легла. Около 20 април предстои да бъде открита още една болница с около 2000 легла в Башакшехир-Икителли.

От днес се ограничава движението на истанбулското метро - до 9 часа вечерта. Отменя се движението на трамвая на централния булевард "Истиклял".

Връзката между европейската и азиатската част на града се осъществява само чрез жп линията Мармарай, на станциите на която са инсталирани термокамери.

По всичко изглежда, че мегаполисът Истанбул, който свързва Европа и Азия, е на път да се превърне в база на борбата срещу коронавируса, от която ще зависи и изходът за цяла Турция.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...