Изследователи от Китай и САЩ са установили общите характеристики сред 85 пациенти с COVID-19, починали в Ухан в ранните етапи на разпространение на коронавируса, съобщи Медикъл експрес.

Резултатите от проучването на най-голямата досега група починали пациенти с коронавирус са публикувани от сп."Американ джърнъл ъв респиратори енд критикал кеър медисин", издание на Американското торакално дружество, от екип ръководен от Юнчжън Ду.

Учените са анализирали данните от електронните здравни досиета на пациенти, починали от COVID-19 в две болници в Ухан, Китай, в периода 9 януари -15 февруари 2020 г. Ухан тогава бе епицентърът на епидемията от коронавируса.

"Най-многобройни са смъртните случаи при мъжете над 50 г. с незаразни хронични заболявания", съобщават учените. Те подчертават, че според резултатите от анализа им рисковата група са мъже над 50 г. с хронични коморбидни състояния, включително високо кръвно налягане, коронарни сърдечни заболявания и диабет.

Средната възраст на пациентите, обхванати от изследването е 65,8 г. 72,9 на сто от тях са мъже. Най-разпространените общи симптоми са треска, задух и умора.

Малко над 80 на сто от пациентите имали при постъпване в болница много ниски нива на еозинофили - бели кръвни клетки, които намаляват при остри дихателни инфекции. Усложненията включват дихателна недостатъчност, остър респираторен дистрес синдром и сърдечна аритмия. Повечето пациенти са вземали антибиотици, антивирусни препарати и глюкокортикоиди. На някои бил прилаган интравенозно имуноглобулин или интерферон алфа-2 бе.

"Ефективността на лекарства като антивирусни препарати и имуносупресивни агенти срещу COVID-19 не е напълно известна. Вероятно най-знамичото ни наблюдение е, че респираторните симптоми може да не се появят до седмица след заразяване, щом това се случи, е възможно рязко влошаване на състоянието, което е видно от продължителността на времето от приемане в болница до смърт (средно 6,35 дни)", посочват изследователите.

Въз основа на техните наблюдения, ниските нива на еозинофили в кръвта може да са знак за неблагоприятна прогноза на заболяването.Учените посочват също, че ранните прояви на недостиг на въздух може да се възприемат като симптом на COVID-19. Те отбелязват, че комбинацията от антимикробни лекарства - антивирусни и антибиотици, не са помогнали особено на тези пациенти. Повечето от пациентите, обхванати в изследването, са починали от множествена органна недостатъчност.