Доц. д-р Стела Димкова,

Институт по декоративни и лечебни растения – София

Орлови нокти (Herba Astragali glycyphylli) Женско клинавиче, Сладколистно сграбиче, или Астрагал – е многогодишно тревисто растение със силно разклонено стъбло, достигащо от 30 до 130 сm височина. Листата са последователно разположени, с къси дръжки, с 4-8 двойки елипсовидни до яйцевидни листчета. Цветовете са жълтозелени, събрани в гроздовидни съцветия. Плодът е 3-4 сm дълъг, продълговат, сърповидно извита шушулка с червенокафяви гладки семена (като боб). Цъфти през юни-август.

В България растението Орлови нокти се среща из цялата страна до 2000 м. надморска височина. Освен като тонизираща храна се използва и като лечебно растение. Използваеми части са корени или плодове (семената), изсушени. Дрогата от това растение се предлага в билкарските магазини у нас.

Изследвания на учени показват, че коренът на Орловите нокти е силен стимулатор на имунната система. За първи път Астрагал се споменава в древен китайски текст по медицина като средство за пречистване на далака и кръвта. В Китай тази билка се използва от преди 2000 г.

Прилага се при хипертония, коронарна болест, сърдечно-съдова недостатъчност; също така има диуретично, отхрачващо и противовъзпалително действие. Използва се при заболявания на бъбреците и пикочните пътища, при затруднена дейност на далака, спонтанни изпотявания. Китайската традиционна медицина използва тонизиращия ефект на Астрагала при заболявания на белите дробове – недостиг на въздух, честа простуда или хронични инфекции.

Астрагалът стимулира почти всеки етап

от дейността на имунната система

Той увеличава броя на стволовите клетки в костния мозък и лимфните тъкани и стимулира развитието им в активни имунни клетки, действащи из цялото тяло. Растението може да стимулира или „отключи” клетките на имунната система от състояние на покой, привеждайки ги в състояние на повишена активност. Изследване, проведено в Китай, показва, че Орловите нокти може да стимулира „ отговора” на имунната система към чужди агенти, без да я потиска. Продължителната употреба (до 35 дена) на билката повишава дейността на клетките, произвеждани от далака.

Орловите нокти имат способността да намаляват вредните странични ефекти, които имат кортикостероидите върху имунната система. Затова в някои случаи, когато терапията с кортикостероиди е наложителна, Клинавичето се използва, за да намали ефекта от тяхната употреба.

Астрагалът, комбиниран с пчелен мед, се прилага при хронична умора, за насърчаване на жизнените сили, подхранване и пречистване на кръвта, при кървави изпражнения или диария.

Изследване, проведено в Медицинския център към Тексаския университет (САЩ ) доказва, че растението Астрагал има силен имуностимулиращ ефект. При инвитро изследване, сравняващо кръвните клетки на пациенти, страдащи от рак, с тези на здрави хора се оказва, че Орловите нокти е в състояние да възстанови в голяма степен част от функциите на клетките на имунната система на онкологично болните хора.

Астрагалът, подобно на ехинацеята, стимулира отделянето на интерферон и увеличава неговата ефикасност в борбата с болестите. Растението намалява не само общата заболеваемост, но и периода за възстановяване на организма. Изследванетo показва, че хората, приемащи под някаква форма Орлови нокти, при простуда боледуват от 2 до 4 дена, докато при повечето пациенти тя трае обикновено от 4 до 6 дена. В същото проучване е било установено, че Орловите нокти увеличават броя на жизненоважни клетки за човешкия организъм и след триседмична употреба на растението инвитро културите при хора, приемали билката, са по-многобройни спрямо тези без прием. Пациентите, приемали Орлови нокти, станали и по-устойчиви спрямо вируса на простудата, тъй като растението стимулира регенерацията на клетките в бронхите.

Освен противовъзпалителни свойства, Астрагалът има способността да регенерира тъкани. Тази комбинация прави растението мощен съюзник при лечение на устойчиви външни инфекции, както и третиране на възпаления и трудно заздравяващи рани, или когато е необходимо да се извлича гной.

В Китайската медицина Орловите нокти се използват при хроничен хепатит. Астрагалът предпазва черния дроб от отрицателния ефект на лекарствата, използвани при болни от рак, които най-често се използват при химиотерапия. Когато се използва като допълнително помощно средство при конвенционалните средства за лечение на ракови заболявания, Астрагалът увеличава издръжливостта на организма. В случая растението стимулира функцията на надбъбречната жлеза и помага да се намалят отделените в стомашно-чревния тракт токсини при пациенти, подложени на такава терапия.

Способността на растението да разширява кръвоносните съдове помага при ниско кръвно налягане и за предпазване на сърцето. Учени от Русия са провели изследвания, които показват, че Орловите нокти предпазват сърдечния мускул от пораженията, които се получават от недостига на кислород при сърдечна атака.

Според публикации в китайския медицински журнал, лекарите от Института по сърдечно-съдови заболявания в Шанхай са установили, че Астрагалът оказва значително влияние върху коксаки вируса, който може да предизвика вирусни миокардни инфекции и за който за момента няма ефикасно лечение. Орловите нокти подпомагат поддържането на постоянен сърдечен ритъм. При пациентите с установен коксаки вирус е имало подобрение в общото състояние при 85% от случаите на тази вирусна инфекция.

Грижата за имунната система трябва да е ежедневна и превантивна, а не само във времена на епидемии. Най-добре е да подкрепяме своята имунна система през октомври-ноември или февруари-март. Когато се променят сезоните, чувствителността към причинителите на заболявания може би е по-изострена, но все пак, трябва да се помни, че всичко, което се случва е индивидуално.

Снимки: wikimedia.org/wikipedia/commons
Снимки: wikimedia.org/wikipedia/commons

Използването на билки и продукти от тях трябва да е внимателно и по указания от лекар или фитотерапевт. Никога да не се забравя, че количеството на прилаганите билки трябва да е добре дозирано, съобразно индивидуалното състояние на човека.