Китай даде зелена светлина за лекарство на базата на меча жлъчка, за да се лекуват пациенти, засегнати от COVID-19, предаде Франс прес.

Това възобнови дебатите за отношението към отглежданите за тази цел мечки.

Екологични организации отдавна критикуват съдбата на хиляди мечки в Китай, които живеят в тесни клетки, а жлъчката им се извлича с помощта на катетри. Тя се продава заради терапевтичните свойства, които й се приписват от традиционната медицина. Смята се, че мечата жлъчка допринася за регулиране нивото на холестерола и разбиване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Макар ефикасността й да е спорна, мечата жлъчка вече е сред медицинските препоръки, които Пекин добави към средствата за борба с новия коронавирус, предава БТА. 

Миналия месец министерството на здравеопазването на Китай препоръча лекарството Tan Re Qing, което съдържа меча жлъчка, пудра от рога на кози и есктракти от растения, да се инжектира на сериозно засегнати от Ковид-19 пациенти. То е посочено като средство за лечение на респираторни болести, включително пневмония, от своя производител, лабораторията "Кайбао" в Шанхай.