Българският лекарски съюз /БЛС/ е категорично против позицията на КРИБ за законодателни промени в Закона за извънредното положение, която подкрепя идеята даден лекарствен продукт, който не е наличен в аптеката, да може да бъде заменен от фармацевта с генеричен продукт. Това се посочва в позиция на БЛС, изпратена до медиите.

От КРИБ предлагат замяната да бъде възможна, ако има съгласие на пациента. Предложението за замяна не се отнася за лекарства, които се заплащат напълно или частично от НЗОК, се посочва още в позицията на КРИБ.

От БЛС подчертават, че предложението за замяна на лекарства е в ущърб на пациентите и лекарите и обслужва търговски интереси.

Аптеките са длъжни да доставят в определен срок липсващ медикамент, като изключение се прави само за лекарство, което е спряно от внос или от производство. Според съсловната организация има три условия, които трябва да са изпълнени, за да се извърши генерично заместване - складове и производители не трябва да имат собственост на аптеки; заместването да е по желание на пациента, но със знанието на лекаря; заместването е винаги в посока към по-евтино лекарство. От БЛС подчертават, че в позицията на КРИБ липсват такива условия. Лекарят следи здравето на пациента и обсъжда с него предварително назначаването на терапия. Фармацевтите не могат да диагностицират, не могат да проследяват заболяване и не могат да лекуват, добавят още от БЛС.

Ако предложението за заместване на лекарства бъде прието, изписването на рецепта от лекар става ненужно и медиците ще откажат да ги изписват, предупреждават от БЛС.