Китайските учени, които работят върху ваксина против Ковид-19, смятат да проведат изпитанията й и в други страни, за да се провери ефективността й, съобщи ТАСС, като цитира в."Саут Чайна морнинг пост".

Както отбелязва изданието, първата фаза от клиничните изпитания на ваксината са започнали на 16 март в Ухан върху 108 доброволци. Очаква се предварителните резултати да са известни до края на април. На втори и трети етап ще е нужно по-мащабно изследване, в което да участват хиляди хора. То може да бъде извършено в страните, пострадали най-силно от пандемията, предава БТА.

"Ние успяхме много бързо да ограничим разпространението на вируса и сега не ни достигат пациенти с потвърдени случаи на заразяване за последващите изпитания на ваксината", цитира изданието един от водещите китайски вирусолози Чън Лин от държавната лаборатория по респираторни заболявания.

"Ако например изпробваме ваксината върху 10 000 пациенти и се окаже, че само сто от тях развиват имунитет, то това ще е недостатъчно, за да се докаже, че тя може да се използва", обясни ученият.

Според китайските военни медици, ако първоначалните изпитания потвърдят безопасността на ваксината и дадат желания ефект, то Китай ще е готов да провери ефективността й и в чужбина. Конкретни страни, които да бъдат вероятни партньори в това начинание, не са посочени. Според експерта от Шанхай Тао Лин, САЩ едва ли ще приемат сътрудничество с Китай, но Пекин може да работи с други страни като Германия и Великобритания например.