Съветите на д-р Мери Блек - лекарка, израснала в Северна Ирландия по време на размириците, работила в Босна през войната, отглеждала бебе под санкциите на ООН в Сърбия, лекуващ лекар в първите дни на възникването на ХИВ

Стресът и тревожността вървят ръка за ръка с лошите новини за COVID-19 от цял свят. Валят съобщения за болест и смърт, които са трудни за приемане. В последния брифинг на експертите на Световната здравна организация преди ден централна тема са съветите за съхраняване на психическата устойчивост по време на пандемията.

“Можем да се почувстваме психически по-добре, ако сме максимално добре физически”, отбелязва психологът от СЗО Айша Малик и препоръча:
l Яжте здравословни храни;
l Останете физически активни;
l Редовно почивайте и спете достатъчно;
l Създайте си режим в ежедневието;
l Свързвайте се редовно с роднините и приятелите си, като същевременно поддържате физическа дистанция.

Малик препоръча още да се обърнем към хобитата, които са ни носили радост в миналото или към техники за релаксация. 

В този момент е важно да говорим за чувствата си, да назоваваме страховете си, за да ги преодолеем, препоръча психиатърът доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

По много личен начин същото казва и негова колежка в блога на “Бритиш медикъл джърнал” д-р Мери Блек, специалист по обществено здраве.

“И така, ние навлизаме в нов свят на социално дистанциране. Границите се затварят, летищата се затварят, а в някои държави се мобилизират полиция и въоръжени сили. Всичко е ново и странно - но не и за мен. Израснала съм в Северна Ирландия по време на размириците, работила съм в Босна през войната, отглеждала съм бебе под санкциите на ООН в Сърбия, била съм лекуващ лекар в първите дни на ХИВ и съм участвала в разследване и потушаване на огнища.

И ето какво научих:
Нищо не обсебва ума повече от екзистенциалната заплаха. Хората главно искат да оцелеят.
Ще се научим
да живеем без
несъщественото,
на което сме разчитали. Попитайте за съвет поколението от Втората световна война, бежанците и онези, които са преживели екстремни ситуации. Те са видели наистина много и ще ви кажат, че може да се живее и само с най-важното.

Теорията на побутването (подтикването) използвана за промяна на поведението, не казва какво ще се случи след това. Социалните норми ще се изместят , защото ще се сравняваме с хората край нас и съответно ще променим поведението си.

Ще видим най-доброто от човешкото поведение. Ще видим екстремни прояви на доброта, докато съдбите ни се преплитат и се грижим за възрастните хора. Доброволчески мрежи ще изникнат в цялата страна. Ще станем свидетели на
самоотверже-
ността на
медицинските
екипи,
които ще продължават да работят ден след ден уморени и изтощени. Ще им дължим живота си.

Ще видим най-лошото от човешкото поведение. Абсолютна алчност на семейства, които се запасяват за 3 месеца със стоки, от които няма да има за други. Спекула, обири и кражби, поскъпване. За щастие, не живеем в общество без закон, така че ще бъде овладяно, но има страни, където няма да е така.

Медиите ще преливат от новини за болестта - от разумните съвети до шокиращите истории. Заедно с разказите за надежда и оздравяване ще се увеличат трагичните разкази за смърт. Ако можете, допринесете с полезни истории, базирани на факти.
Ще има
дезинформация
и слухове -
в кризи те
процъфтяват
Социалните медии може да усилват разпространението и с това да дават кислород на шарлатани и теоретици на конспирацията. Ако можете, противодействайте на глупостите, които вече се разпространяват, и ги докладвайте, за да бъдат премахнати.

Ще се проявят ефектите на така наречената
кабинна треска
– изнервянето
от дългото
изолиране
вкъщи, което може да продължи повече от 10-12 седмици. Сараево и други градове са били под обсада в продължение на години, в държави като Йемен живеят постоянно така.

Вероятно сега продажбите на мозайки и други настолни игри ще се увеличат, но е възможно да се увеличи и домашното насилие и децата в риск ще бъдат по-малко видими. Обръщайте внимание наред ли е животът на съседите ви.

Маргинализираните групи в обществото са най-застрашени. Те винаги са първите, които страдат и умират в криза, и сега не е по-различно. Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да защитим бездомните, търсещите убежище, много бедните, социално изолираните, слабите и възрастните хора.

Въпреки тежката ситуация очаквайте карикатури и шеги с вируса, те може да са начин за изграждане на психическа устойчивост.
Има смисъл от
черен хумор,
но нека не го
правим жесток

Когато всичко приключи, очаквайте експлозия от живот. Ще се вълнуваме от театъра на живо, ще подкрепяме любимия си отбор на стадиона, отново ще се събираме три поколения на семейни обеди. И ще се радваме още повече на тези неща, знаейки какво е да живееш без тях.

Във времена на криза всички имаме избор.

Смелост и доброта или егоизъм?

Първото ще бъде това, което ще ни подкрепя поединично и като общество. След това добавете голяма доза медицина и наука, смесете я със здрав разум и гарнирайте с кураж.”

Минути след поста на д-р Блек под него се появи коментарът: “Амин! Благодаря ви за тези мъдри думи на надежда и насърчение!!!”