„Около 50% се намалява заразността на вируса при пълна изолация и с пълната изолация са предпазени 59 000 души от смърт. Има доста повече заразени, отколкото сме тествали, защото тестването е недостатъчно, затова картината ни е непълна“.

Това обобщи пред БНР д-р Велислава Петрова, молекулярен биолог и генетик, консултант по здравни иновации в ООН, цитирайки резултатите от доклад на Импириъл колидж в Лондон за влиянието на въведените мерки върху разпространението на коронавирусната инфекция. Изследването е направено в 11 европейски държави.

Д-р Петрова посочи, че „урок, научен от Китай, е, че трябва да има масово тестване, но и че това е въпрос, свързан с финансово обезпечаване, както и с човешки ресурс, който да обработи всички проби.

„Масово тестване е важно да се случи, но когато имаме необходимата инфраструктура, за да отделяме хората... Когато трябва да се върнем отново на работа, трябва да има фокусирани действия на определени групи, които са повече в риск. Тогава тестването и знанието кой може да бъде повече в риск е много важно“, допълни д-р Петрова в предаването „Преди всички“.