“Не бих си позволил да съветвам хората какво да правят у дома. Както никого не бих съдил или винил за вида му на образование, докъде е стигнал, как се е усъвършенствал - това са лични избори. Но отговорността е нещо, което имаш към живота въобще. Отговорност към собствения си живот и още повече към живота на другите.

Нашата цивилизация се разви така, че ние предимно консумираме и много малко ни интересува какво даваме и какви са отговорностите ни. Ние искаме повече да вземаме, а не да даваме. Отговорността е нещо, което трябва да се даде”, казва актьорът.

Той спазва всички предпазни мерки. Ограничил е срещите с най-близките си, дори и с дъщеря си Яна. Ако тя трябва да му даде нещо, го оставя пред вратата му - дори без да го види. Подарила му е и маски, и дезинфектант. Така в редките случаи, когато се налага да излезе, да може да се предпази.

“Много ми хареса твърдението, че когато видиш някого без маска на улицата, първото, което си помисляш, е: на тоя човек не му дреме за мен! То е ясно, че не се интересува от него самия, но явно не му пука и за мен, което вече е проблем”, обяснява Пенев.

Сега зрителите не го гледат в театъра, но могат да се насладят на играта му виртуално. Всеки четвъртък от 19 март насам “Сфумато” пуска по едно представление от театралната си история онлайн. Днес това ще е “Квартет” на Явор Гърдев, в който една от главните роли играе Владимир Пенев.