Дебне и в коридорите на болници

Препоръката за дистанция от 2 метра може да се окаже неефективна, тъй като коронавирусът е способен да пътува над 8 метра във въздуха, твърди изследователка от Масачузетския технически университет. Лидия Буруиба проучва от години динамиката на кашлянето и кихането, пише в. “Ню Йорк пост”.

Според нея капки, носещи каквито и да било патогени, могат да достигнат на разстояние 7-8 метра, а частици от тях да останат във въздуха часове наред. Затова някои от препоръките за предпазване трябва да бъдат преразгледани.

Изследователи от университета в Небраска в САЩ пък открили високи нива на концентрация на коронавирус в стаи дълго след като пациентите са ги напуснали, пише в. “Дейли мейл”. Следи от КОВИД-19 били открити и по коридорите, където се движат лекарите и сестрите, влизащи и излизащи при болните. Това говори колко важно е медиците да са добре защитени с предпазни облекла. Проучването подсказва, че хората могат да се заразят дори без да са били в близък контакт с болни.

Според германски вирусолози върху повърхности като пластмаса и метал вирусът остава до 3 часа, но вирее много по-дълго върху по-влажни повърхности, затова дезинфекцията е най-наложителна в кухнята, банята и тоалетната. Опасният микроорганизъм остава и по дрехите, но независимо от това случаи на зараза чрез дрехи не са регистрирани.

Повечето специалисти смятат, че не е безопасно да се консумират директно купените в магазина плодове и зеленчуци. Според препоръките на американското управление за контрол на храните пресните плодове и зеленчуци трябва да се мият дълго с вода. Но не препоръчват миене със сапун, може да причини здравословни проблеми.

Изолацията е спасила 59 000 души в 11 страни, посочва британско изследване на “Импириъл колидж" в Лондон. 38 хиляди от тези спасени животи били в Италия, е установено чрез математически модел.