90-годишна жена в Белгия отказа да бъде поставена на респиратор, за да може с него да бъде спасен някой по-млад. “Аз си поживях добре, дайте го на някой по-млад”, казала Сузан Хойлаертс на лекарите и скоро след това издъхнала, пише в. “Дейли мейл”.

Жената била приета в болница с дихателна недостатъчност на 20 март и състоянието ѝ бързо се влошило. Тя била наясно с дефицита на респиратори, затова отказала да бъде поставена на апарата за подпомагане на дишането. Дъщерята на Сузан била изумена, че майка ѝ се е заразила, защото си седяла у дома и спазвала стриктно всички препоръки.

101-годишна баба в Нидерландия обаче се опъна на коронавируса. Болницата в Ротердам, където се лекувала, не съобщава името ѝ. “Тя е корава възрастна дама. Показваше ни как да кихаме в лакътя си и ни съветваше да стоим далече един от друг”, разказват лекарите. Жената била самотна, затова ще бъде настанена в старчески дом.

95-годишна швейцарка с 10 внуци и 11 правнуци също излъга заразата след седмица в интензивното. “Три пъти дневно ми слагаха антибиотик венозно. Беше тежко, но търпимо”, разказва Гертруд Фатон.

“В един момент лекарите ми казаха, че трябва да бъда интубирана, но аз отказах: оставете ме да си ида спокойно. Но нямах никакво намерение да умирам”, разказва бабата. След три дни дишането ѝ се подобрило и кашлицата ѝ намаляла. “Победихме болестта”, радват се близките ѝ.