Ползваме го и вместо декларация и есемес при излизане от дома

Електронна система, чрез която всеки да може да провери дали е бил в контакт със заразен с коронавирус, ще бъде пусната до дни. Правителството разработва приложение, което да ползват гражданите, ако се стигне до по-строги мерки и забрана за излизане без декларация. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Апликацията ще е готова до четвъртък. Тя може да се ползва заедно с хартиените декларации, вместо хората да пращат есемеси, каквато идея също бе обсъждана, обясни Дончев пред Нова телевизия.

Електронната система, която се разработва от десетина дни, вече се ползва от полицията и от служителите на регионалните здравни инспекции. Тя позволява да се автоматизират процесите на свързване, търсене на карантинирани, заразни и т.н.

“Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса като тотална забрана на рисковите групи да излизат от домовете си или излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, посочи вицепремиерът. И обясни, че по-тежките мерки са готови на хартия, просто не са препоръчани в момента.

Дончев не се ангажира с прогноза дали ще се наложи удължаване на извънредното положение. “Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни. Но след тази пандемия светът ще е различен. Държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея”, каза вицепремиерът.

Израел ни предлага

система за следене на

заразени

Израел е предложил на България технологична система за събиране и анализ на данни, която да помогне на държавата да овладее и контролира разпространението на епидемията от коронавирус в страната. С влизането в сила на Закона за извънредното положение МВР получи възможност да изисква от мобилните оператори трафични данни за поставените под карантина, които са я нарушили.

Разработката е на RAFAEL Advanced Defense Systems, което е 100% собственост на израелското правителство. Разработената от компанията WISDOM STONE е облачна платформа, която е базирана на технология с изкуствен интелект и голяма база данни и включва мобилно приложение за гражданите, чрез което последните да си взаимодействат с властите. Платформата се използва най-вече за прилагане на национални мерки от службите за сигурност, разузнавателните агенции, здравните власти, общините и други.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...