35-годишна жена от Бургас, която се оказа заразена с коронавирус, е била прегледана в Англия заради наличие на симптоми, но е била   диагностицирана със синузит. Това е станало малко преди завръщането й в родния град с полет от Лондон на 29 март. Едва в Бургас, след като пътничката е била поставена под задължителна карантина и тествана за COVID-19, става ясно, че е заразена. Жената има две контактни лица - нейните родители, които са поставени под задължителна карантина. Тя е  една от четиримата новорегистрирани с коронавирус в Бургаска област през последното денонощие, съобщиха от Общинския кризисен щаб днес.

52-годишен мъж от Сунгурларско е  настанен в Инфекциозно отделение на УМБАЛ - Бургас. Той се е върнал от Франция на 18 март, имал е контакти с трима души, които са поставени под домашна карантина.

Другите два случая са на две жени от Поморие - лекар и нейната сестра. Кацнали са на 17 март с полет от Турция. Имали са едно контактно лице, което е под карантина.

Общо потвърдените случаи за Бургас и съседните общини са 18. В Инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас са настанени четирима,  а майка и дъщеря се лекуват в инфекциозното отделение на болницата в Айтос.

Направените проби в бургаската лаборатория от началото на пандемията досега са 214, 12 от тях са взети днес.

Мъжът, който алармира, че се е завърнал от Банско, но не е бил изследван, е бил пренасочен от РЗИ-Бургас към личния си лекар, какъвто е и алгоритъма за действие при такива случаи Той се е прибрал в Бургас преди обявените мерки и наложената карантина в Банско.

Потвърждение за правилността на действието на медиците е, че тестът, който си е направил е с отрицателен резултат, коментираха от щаба. От там уточниха, че щабът не  води статистика за броя на хората, които си правят на различни места по свое желание бързи тестове. Регистър се води на тестовете, които се правят след лекарско предписание.