37 млрд. европейски фондове са вече на разположение на държавите членки и може да се използват за покупка на медицинско оборудване, маски, защитно облекло. Вероятно не комуникираме това по най-добрия начин, но тази помощ вече е на разположение на правителствата, уточни евродепутатът Андрей Новаков в интервю във "Фейсбук".

Става въпрос за парите от Инвестиционната инициатива на ЕС за борба с коронавируса, които ще покриват разходи, направени със задна дата до 1 февруари 2020 г.

Финансирането е предвидено за подсилване на системите за здравеопазване, за подкрепа на малкия и средния бизнес, краткосрочните схеми за работа и обществените услуги, гласи съобщението на Европейския съвет. 8 млрд. от него ще дойдат от непохарчени пари от структурните фондове за 2019 г. Други 29 млрд. ще се разпределят предварително от схеми, действащи през настоящата година. Страните членки ще имат възможност и да преразпределят все още неизползвани средства от структурните и инвестиционните фондове, отбеляза "Дневник".

На България се полагат 122 млн. евро от първите 8 млрд. трябва да са достъпни на страната незабавно, показва публичен документ на Европейската комисия, още  690 млн. евро от предварително разпределяните фондове, предвидени за тази година, както и 546 млн. евро от структурните и инвестиционни фондове, които страната ще може да преразпредели. Общо - 1.35 млрд. евро.