Ако се стигне до по-строги мерки и забрана за излизане без декларация, може да се ползва разработено от правителството приложение. Това съобщи пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че апликацията се разработва и ще е готова до четвъртък. Тя можела да се ползва заедно с хартиените декларации, вместо гражданите да пращат есемеси, каквато идея също е била обсъждана.

„Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, посочи вицепремиерът.

„Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни", каза Дончев и допълни, че държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея. Той посочи също, че ако се водим от опита на Азия, би трябвало ситуацията да бъде овладяна за около 3 месеца. Вицепремиерът не се нае да прогнозира дали ще се наложи удължаване на извънредното положение.

„Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, категоричен бе Дончев.

Дончев защити мярката 60/40 и посочи, че в Германия е същата.

Той подчерта, че управляващите опитват всячески да свалят товара, който носи здравната ни система.

Дончев изрази мнение, че няма да се усети недостиг на болнични легла, защото в полеви лечебни заведения могат да се превърнат още десетки помещения у нас. "От гледна точна на легла и оборудване мисля, че ще се справим", каза вицепремиерът.