Ще бъдат ли глобявани гражданите за това, че носят медицински маски на обществени места по Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето? Този въпрос подпали дискусии в социалните мрежи, след като в понеделник с наредба здравният министър Кирил Ананиев направи носенето на маски на закрити и открити обществени места задължително.

Станалият известен като "Закон за бурките" бе приет още през 2016 г. по предложение на тогавашния "Патриотичен фронт" (НФСБ и ВМРО). Според него на публични места не се допуска носенето на облекло, което частично или изцяло закрива лицето. За такова облекло се водят плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които по някакъв начин скриват лицето. За нарушение на закона са предвидени и глоби. За първо санкцията е в размер на 200 лв., а за всяко следващо 1500 лв. Глобите за длъжностни лица пък са по-високи - за първо нарушение 500 лв., а за всяко следващо по 2000 лв. Същата санкция се налага и на подбудителите и допустителите на нарушението.

Носенето на медицински маски обаче няма да се санкционира по този закон. Причината е, че в него изрично е записано, че изключение се прави, когато носенето на облекло се налага по здравословни причини. Изключение от закона се прави и, когато такова облекло се налага от характера на упражняваната професия, в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер, в молитвените домове за регистрираните изповедания, както и когато със закон е установено друго.

"Има много сериозна причина хората да се притесняват, че може да ги глобят по т.нар закон за бурките. Тя е част от масовата истерия в социалните мрежи и всъщност, когато "дойдат извънземните да пръскат между 3 и 5 ч. през нощта" ще глобяват и хората с маски. Част от цялата всенародна мъдрост, защото знаем, че във фейсбук всеки втори е законотворец и вирусолог едновременно, е и една от причините ние от години да се борим с фалшивите новини, защото тази истерия е поредната такава. В Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето много ясно и точно пише, че той не важи при медицински случаи. Какъв по медицински случай от заповед на здравния министър?", коментира за "24 часа" депутатът от ВМРО и зам.-шеф на парламентарната комисия по вътрешния ред и сигурността Александър Сиди. Александър Сиди

Александър Сиди

"За съжаление обаче очевидно е по-лесно да четем във фейсбук, отколкото в нормативната уредба. Отделно от това т.нар. умни и красиви, които не харесват ВМРО поради нашите политически различия в много от темите, щедро разпространяват тази фалшива новина с цел да уязвят ВМРО. Това са същите тези, които с удоволствие биха гушкали мигранти по границата, и които настояваха за Истанбулската конвенция, които са в челните редици на гей парадите и винаги са защитавали чуждия интерес, а не българския", заяви той по повод публикациите, че именно ВМРО е предложила този закон през 2016 г.