Човек да избира дали да си купи предписано от доктор лекарство, или по-евтиния генерик, предлагат Валери Симеонов и партията му НФСБ. Сам той каза по Нова тв:

"Генерикът е лекарство, за което е изтекъл лицензионният период. Това го прави евтино. Мога да дам пример с аспирина. През 90-те г. струваше стотинки, сега е скъп, защото е на определени производители."

"Ние предлагаме хората да избират генерици в аптеката, а не само това, което им е предписано. Така ще намалят разходите си за лекарства, а особено за пенсионерите това е много голям разход. Така е въведено в много европейски държави, само в България, Малта и Австрия не е." Според Симеонов в Германия над 50% от продаваните лекарства са генерици.

"Те по-прости и бедни ли са от нас?"

"С нашата идея пациентът ще може да избере по-евтиното лекарство, а не новата лъскава опаковка. Ограничаваме възможността за печалба на алчни фармацевтични гиганти. Те мотивират лекарите да предписват продуктите им по най-различни начини, може дори да е симпозиум на екзотичен остров", аргументира се лидерът на НФСБ.