За 2 дни пловдивчанинът Лазар Радков събра пари за 10 респитатора за болници със светкавична кампания във фейсбук профила си.

Негови приятели и съмишленици се включват и сумата бързо достигна необходимите 206 000 лева. Вече са поръчани обдишващите апарати, с които ще се лекуват тежки случаи на коронавирус. Те ще пристигнат след три седмици, съобщи той пред бТВ.

Радков бе мотор и на друга изключително успешна кампания - „Капачки за бъдеще“, която осигури кувьози за 22 болници в страната. Той описа целия механизъм на набирането на средствата в профила си:

“Разказах на група приятели какво смятам да направя и защо е важно да се действа бързо. Двама от тях казаха, че ще се включат със средства за 1 респиратор от всеки. До обед желаещите и респираторите вече бяха 4. Надвечер споделих цялата история във фейсбук и много хора ме попитаха как могат да се включат финансово. Дадох сметката на фондацията в коментари и до одеве се бяха събрали над 6400 лв.

В събота още мои приятели изявиха желание да се включат. Дадоха за 1-2 респиратора и обещаните средства вече покриваха 7 броя. Днес събраните и заявените средства покриват 9 респиратора, повечето от заявили участие преведоха 50% капаро. Чакам превод от една фирма, която ще покрие поне половин респиратор, и още един приятел, който ще поеме 1/4. И средствата май се събраха.”

Лазар и неговите съмишленици са започнали и проучване от колко и какви защитни средства се нуждаят медиците в болниците. Получили са и дарение от 15 000 лицеви щита, а куриерска фирма се е съгласила да ги разпрати безплатно.

“Много фирми и хора се включват в благотворителните акции и това ме радва. В България има смислени хора, на които им пука и имат желанието страната ни да стане по-добро място за живеене", подчерта Радков.

В заключение той отправи следния призив:

“Хора, доброволствайте и помагайте ден след ден. От нас зависи -  всеки може да помогне с мъничко. Нещата в света се променят, когато големи групи от хора правят смислени неща всеки ден”.