Разчетите, които прави в момента държавата за подпомагане, са за три месеца криза. Дано издържим.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Държавата може да си позволи да изхарчи 5 млрд. лв. от излишъка и след това ще се наложи да взема заеми, обясни министър-председателят.

Най-важното в момента е да има пари за лекарите, полицаите и пенсионерите, добави Борисов.

С тези думи той мотивира защо държавата действа внимателно по отношение на исканията на бизнеса за по-голяма финансова помощ заради кризата.

Ако издържим три месеца, след това вече ще има фондове за възстановяване, така че като оздравеем, икономиката да се вдигне, добави Борисов. Държавата все пак мислела и за вземането на заеми, но засега избягва този вариант, стана ясно от изказването на министър-председателят.

Нека погледнем колко пари има на фирми и граждани в банките, те също могат да бъдат ползвани от фирмите, препоръча премиерът. "Някой очевидно си мисли, че ще успее да излезе от тази криза още по-богат", заключи той.

Само след 3 месеца същият бизнес ще ми иска пари за възстановяване. Защото то е като при обикновения грип - болен си, седиш вкъщи да ти мине и след това животът продължава отново, каза Борисов.

Заради това държавата трябвало да издържи три месеца с парите, с които разполага, а едва тогава да тегли външни заеми, ако се налага.

Силните ограничения заради коронавируса вероятно ще продължат до 2 месеца, стана ясно от думите на члена на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев. Думите му бяха по повод отлагането на имунизационния календар на бебетата и малките деца.

Защо НАТО се оказва неподготвен за такава бактериологична война, а ни карат да даваме огромни суми за киберзащита? Ако сме подготвени, защо не се отвориха резервите за защитни костюми? Очевидно вече сме победени от вируса, каза още Борисов.

Премиерът отправи апел към хората да спазват правилата за социалната изолация. "Призовавам младите, имате баби и дядовци, обяснявайте им да не излизат, за да имате баби и дядовци и като се отмени извънредното положение", каза Борисов.

Премиерът обаче отказа да призове църквата за промяна на великденските служби, за да не се разнася заразата.

"Църквата е Божие дело, а аз в делата на Господ не се меся. Но говоря всеки ден с владиците. Нашите владици и попове са интелигентни хора и съм сигурен, че ще направят така, че хората да не се заразяват", заяви още премиерът.

Произвеждаме с хиляди тонове спирт на месец - имаме спирт. Можем да произвеждаме и да продаваме на други държави, обясни премиерът в отговор на призивите на БСП да бъде отворен държавния резерв.

"Днес, заедно с Дончев, Горанов, Караниколов говорихме с шефа на МВФ за мерките по света. Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца. 81 държави са поискали пари. В началото се очакваше да са 3-4", каза още премиерът.

Борисов обясни, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други. "Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях", категоричен бе той. .