Хигиена. На това понятие започваме да обръщаме все по-голямо внимание през последните седмици. Трябва да имаме и предвид, че миенето и дезинфекцията на ръцете далеч не е единственото, което трябва да правим редовно, важна е и дезинфекцията на дома ни.

И тъй като хората, търсещи информация за процеса на дезинфекция стават все повече, днес нашият екип ще отговори на едни от най-често задаваните въпроси по темата и ще даде полезни съвети за грижата за дома.

Каква е разликата между почистване и дезинфекция?

Първо ще направим разграничение между “почистване” и “дезинфекция”, тъй като двете понятия далеч не са едно и също. Ето и кои са основните разлики:

1. При почистването отстраняваме замърсяванията от повърхностите, освежаваме и създаваме допълнителна хигиена в дома.

2. При дезинфекцията премахваме или предотвраттяваме действието на вредните за организма ни микроби и така си осигуряваме по-безопасна и приятна обстановка в дома.

Макар и да отстраняваме част от вредните микроби, когато почистваме, не можем да ги отстраним напълно без дезинфекция. Допълнително, известен факт е, че част от мръсотията и микробите се задържат по твърдите повърхности. Това, че не ги виждаме с просто око, далеч не значи че те не са там.

Какво ни е необходимо, за да отстраним микробите от дома си?

Не се изисква особена подготовка, но ще трябва да се „въоръжим“ с препарати, наречени биоциди. Те са специално разработени, за да дезинфекцират повърхностите и преминават тестове в специализирани лаборатории, за да докажат действието си и да получат съответните разрешителни. Един малък трик – ако искате да сте сигурни, че продуктът е регистриран като биоцид, погледнете задния етикет. Там ще намерите номер на разрешително за пускане на пазара, който ще ви гарантира, че препаратът наистина може да бъде използван за дезинфекция. Допълнително, винаги спазвайте инструкциите за употреба и експозиционното време, посочени в етикета, за да сте сигурни, че препаратът ще е свършил работата си и успешно ще се е справил с отстраняването на микробите.

Колко често и кога да дезинфекцираме повърхностите?

Добра практика е през няколко почиствания да се извършва и дезинфекция на дома. Това важи с пълна сила ако имате домашен любимец или се грижите за болен, или възрастен човек.

На кои места да обърнем специално внимание?

При дезинфекцията се използва същият подход като при почистването - стараем се да обхванем всички повърхности, като обръщаме особено внимание на тези, които докосваме най-често. Обикновено в дома това са дръжките на вратите и шкафовете, хладилника, кухненския плот, диспенсъра за вода, ключовете на лампите, копчето на казанчето в тоалетната, кранчетата на мивките. Особено внимание следва да се обърне и на пода, тъй като чрез ежедневното ни движение от помещение в помещение разнасяме замърсяванията, въпреки че често не си даваме сметка за това.

Това са основните знания, с които следва да разполагаме, за да внесем чистота в дома си. Дезинфекцията е отлично средство за отстраняване на множество микроби около нас. Осъзнавайки важността на дезинфекцията, нашият екип се доверява на дезинфекциращите препарати Medix Razor. Голямото им предимство, за разлика от много други продукти на пазара, е че не се налага да избираме дали само да почистим или ще трябва и да дезинфекцираме, тъй като тези препарати са 2в1 - имат едновременно дезинфекциращо и почистващо действие. Един от най-големите позитиви е липсата на миризма на хлор! Вместо това препаратите оставят след себе си чистота и освежаващи аромати.

Това, което се опитваме да ви кажем, е че поддържането на отлична хигиена не винаги е трудна и времеемка задача. На пазара има отлични препарати, които да ни помогнат да запазим здравето както на самите нас, така и на близките ни.