Прави се всичко възможно да се издирят контактувалите с първия заразен с коронавирус в Кърджали, обяви областният управител Никола Чанев.

57-годишният мъж се е занимавал с търговия. Не е работил в чужбина и не е пътувал до рискови държави. Мъжът сам е потърсил медицинска помощ. Бил е настанен в инфекциозното отделение на кърджалийската болница със симптоми на пневмония. В същия ден е приет и друг мъж, чиято проба се е оказала отрицателна.

"Отделението е изолирано. Има самостоятелен вход, а персоналът е с лични предпазни средства", заяви шефът на болницата проф. д-р Тодор Черкезов. Той допълни, че инфекциозно отделение е подготвено за работа с болни от коронавирус. На този етап разполага с 14 легла, които при необходимост могат да бъдат увеличени с още 10 до 24 общо. Другият мъж също е в отделението и е под карантина.

"И двамата пациенти са в стабилно състояние. Заразеният с коронавирус няма прояви на дихателна недостатъчност", каза още проф. д-р Тодор Черкезов.

"В четвъртък до обяд под карантина в Кърджалийска област са поставени 537 души, но тази бройка е динамична", поясни шефът на РЗИ д-р Виктор Кирчев. На изолираните се правят внезапни проверки, за да се установи дали напускат домовете си.

"8 са досъдебните производства за нарушилите карантината в областа", съобщи шефът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков. Най-голям брой нарушители - 4, е имало в Крумовград. 3-ма са нарушили карантината в Кърджали, а един в Момчилград.

Две нови допълнителни мерки се въвеждат в Кърджали, каза Никола Чанев. Първата е забрана на уличните автомати за кафе. Другата касае автобусния транспорт, при който ще се проверява дали пътниците са на предписаното разстояние.