Какво става в белия дроб при заразяване с Ковид-19

Коронавирусът бе открит при внезапен взрив на пневмония с неясен произход в края на 2019 г. Той предизвика пандемия, макар че повечето заразени от него имат само леки сипмтоми на настинка.

Според СЗО 80% от прихваналите Ковид-19 оздравяват без нужда от специално лечение. Само 1 от 6 се разболява сериозно и "му става трудно да диша".

Но какво прави вирусът в белите дробове на болния? В. "Гардиън" събра обясненията на експерти по въпроса. Според тях пневмонията е най-тежкото усложнение от вируса. Рискът от нея дели хората на 4 групи.

1. Най-леко засегната е "субклиничната" група - носителите на вируса са без симптоми.

2. Следват тези, при които инфекцията засяга само горните дихателни пътища. Те вдигат температура, кашлят и може да имат леко главоболие и конюнктивит. Но са доста заразни за околните.

3. Голяма група са потвърдените с проби носители на Ковид-19 и хората от персонала, който ги е обслужвал в болниците. При тях симптомите са като при грип, когато не можеш да идеш на работа.

4. Най-зле са тези, които развиват пневмония. В град Ухан стана ясно, че от всички потърсили лекар и дали положителни проби за вируса 6% са тежко болни. Според СЗО това са най-вече стари и болнави хора с високо кръвно, сърдечни болести и диабет.

Как се развива пневмонията?

Кашлицата и вдигането на температура са реакция на заразата на  дихателния проход, по който въздухът влиза и излиза от дробовете. Този проход се наранява и възпалява. Това на свой ред дразни нервите по него и само няколко прашинки предизвикват спазмите му - кашлица.

Още по-лошо става, когато заразата мине прохода и стигне зоните на газовия обмен кислород - въглероден двуокис. Те реагират, като изхвърлят причинилите възпалението вещества в алвеолите - фини мехурчета с въздух в  белодробните недра.

Когато и те се възпалят, отделят течност с възпалени клетки в нея и тя изпълва дробовете. Те поемат все по-малко кислород, с който да наситят кръвта. Така тялото започва да изпитва кислороден глад и не може да се освободи от въглеродния двуокис. И се стига до смърт от пневмония. Тя е вирусна, за разлика от повечето й разновидности, които се причиняват от бактерии. Нейният път е дълъг само 26 см, колкото е разстоянието от устните и носа до края на трахеята при аортната дъга. 

Как се лекува?

За жалост още няма открит начин да се спре развитието на пневмония при зараза с Ковид-19. Изпробват се съчетания от антивирусни препарати, но лекарите засега само облекчават състоянието на болния с интензивни грижи. Те включват и обдишване с апарати, които вкарват в дробовете въздух с много кислород с надеждата те да се справят.

Тогава има риск болният да се инфектира от бактерии и затова му се дават и антибиотици в големи дози. Но това не винаги помага. Болестта не се повлиява и хората умират.

Смъртността спада с цели 50%, ако болният е прикачен към апарат за инвазивно обдишване. Още 30% е спадът, ако лекарят е наясно колко точно да бъде налягането на вкарвания кислород, за да не се пръскат алвеолите. Иначе нивото на въглеродния двуокис в белия дроб се вдига и болният прави конвулсии, като се мъчи да махне нахлузената му маска. Тогава трябва да бъде седиран (упоен), за което не се иска кой знае колко опитна медицинска сестра.

И най-накрая - още 6-процентов е спадът на смъртността, ако болният през целия ден бива обръщан да лежи последователно по гръб, по корем и на хълбок.

Кой ще оживее и кой ще умре от тази пневмония зависи най-вече от възрастта - при над 65-годишните тя винаги е тежка. Без значение колко си здрав и енергичен, рискът да умреш от нея неизменно расте, защото с годините имунната система отслабва. Дори да го нямаше този вирус, от пневмония умират твърде много хора.