Сигурно сте чували за чудотворното алге, сиреч водорасло, което укрепва здравето, освежава и влива енергия.

Синьо-зелената разновидност на този природен продукт, отглеждана на повърхността на езера, язовири и други водоизточници, трупа слава и е на път да направи революция в хранителния бранш. Днес с него приготвят супи и сосове, продават го на хапчета и прах.

Причината: пяната, покриваща водни басейни, е претъпкана с полезни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини, добри мазнини. Тя съдържа над 2 пъти повече белтъчини от пилешкото, рибата и говеждото и много над количествата в който и да е плод, зеленчук, ядка.

Водораслите (лат. algae) изобилстват с калций, магнезий, желязо.

Това ги прави №1 на световния вегански пазар и любима добавка за хората, държащи да се хранят правилно. С една-единствена черна точка – на вкус тя е отвратителна…

Две са вълшебните съставки в алгето – бактерията спирулина и нейната братовчедка хлорела. И двете се въдят бързо на водна повърхност и имат нива на белтъци до 65%. В сравнение с тях ядките бледнеят – в кашуто например белтъците са 35%, а в соята – 36%.

Добиват се от езера главно в Азия, но и на други места по света, включително в Европа. Водораслото е познато като храна отпреди хиляди години и древни цивилизации установили, че ускорява зарастването на рани, прави кожата гладка и свежа, води до прилив на сила.

След като го извлекат от водната пяна, правят водораслото на прах и поръсват с него готови храни по време на производството. Допреди години алгето се добавяше главно към риба. Сега го има в почти всички ястия.

Днес се предлагат сокове и смутита от ябълка и гуава, кокосово мляко, засилени с водорасло. Добавят го в кисело мляко, в супи от сладки картофи, моркови и др.

В Скандинавия правят прочутите си кюфтенца с подобна на кайма смес, забъркана с водорасли. Според прогнозите до 3 г. пазарът на продукти с алге ще достигне 41 млрд. евро, пише в. “Дейли мейл”.

Според ботаника Алисън Смит от Кеймбридж водораслите и бактериите в тях са менюто на идните поколения, защото са много хранителни, лесно се отглеждат и нямат нужда от големи площи. “Може да се завъдят във всякакъв вид басейни, дори в собственото ви градинско езерце”, казва професорката.

Слабото място на тази суперхрана е вкусът. Констатирали са го още ацтеките, които преди 500 г. са извличали алге от езера и блата. Полезната супа с водорасли е зеленикава мътилка, която може да отблъсне и най-гладния.

Полезната супа с водорасли е зеленикава мътилка, която може да отблъсне и най-гладния.
А преди 40 г. Световната здравна организация го обяви за “храната на бъдещето”. По световните пазари водораслото се продава на прах и таблетки, а от 2008 г. с него е заменен сладкият оцветител в много видове бонбони, нарочен за пристрастяването на децата към захарта.

На водораслите приписват огромни ползи за здравето – от смъкване на високо кръвно и облекчаване на алергичния ринит до сваляне на тегло, успокоение на нервите и излизане от състояния на тревожност. Стига да можете да преглътнете отблъскващите вкус и мирис, които във форумите хората описват като “воня на тоалетна и изпражнения”.

Добавката на голямо количество водорасли прави от апетитната храна в чинията тъмна мътилка, която ще отблъсне и най-гладния.

Според американското министерство на земеделието трябва да изядеш над 7 с. л. пудра на ден, за да си доставиш нужната доза белтъци от 50 гр. А в плодовото или зеленчуково смути, засилено с алге, има само 1 лъжица.

Около водораслото витаят и съмнения. Анна Даниълс от Британската диетична асоциация казва, че организмът не винаги добре да абсорбира белтъка, витамините и минералите от водораслото, преработени в хапчета и прах.

“По-добре да се консумира в натурална форма, когато хранителните вещества са още в клетката на растението и храносмилателната ни система си ги извлича сама”, обяснява д-р Даниълс.

Здравните власти в различни държави признават, че доказателствата за ползата от синьо-зеления миризлив еликсир не са сериозни. Нещо повече – смятат, че водораслото може да навреди на хора с болести на   имунната система като множествена склероза, артрит и лупус.

“Алгето може да направи имунната система по-активна и това да усили симптомите на автоимунните заболявания. Ако имате някое, избягвайте водораслото”, пише в инструкция на британския здравен институт.