Строгият контрол на кръвното и особено намаляването на систоличното налягане удължават живота с до 3 години, съобщи сайтът Юрик алърт.

Това са установили медици от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън. Те са приложили в клиничната практика резултатите от голямо изследване на систоличното налягане от 2015 г. Ако горната граница на кръвното се подържа под 120 вместо смятаната за стандартна стойност 140, това ще удължи живота от 6 месеца до 3 г. в зависимост от възрастта, пишат учените в статия в JAMA Cardiology.

"Когато лекарите обсъждат оптимизиране на кръвното налягане, пациентите често се чудят каква полза могат да очакват от интензивния контрол върху него. Това вдъхнови и нашата работа", обясни шефът на изследването д-р Мутиах Вадуганатан, цитиран от БТА.

Той и екипът му са приложили методи, основани на възрастта, които се използват при оценка на онкологични препарати и досега не са прилагани за сърдечно-съдови заболявания. В клиничното проучване за участвали 9000 души на възраст над 50 г. с висок сърдечно-съдов риск, но без диабет и със стойности между 130 и 180 систолично налягане.