По разпореждане на премиера Бойко Борисов 20 ученици и 4 учители бяха превозени с правителствения еърбъс от Италия. Самолетът кацна във Варна около  3 ч. Групата се придружава от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към ВМА.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При прегледи след пристигането също не са констатирани проблеми – децата и преподавателите са в добро състояние. На всички са дадени указания и е препоръчано да си останат вкъщи за карантинния период от 14 дни, съобщи пресцентърът на ВМА.

Децата вече са на българска земя, в много добро настроение са, очаква ги 14-дневна домашна почивка. Благодаря на премиера Борисов, на правителството, на всички институции, че реагираха навреме. Всичко е под контрол, направили сме организация за следене на децата, каза Йордан Стоянов - председател на Oбщински съвет в Каварна пред БНТ.

При много добра организация бяха посрещнати - и от Гранична полиция, на летището, на РЗИ, на всички институции. Бяха в добро настроение, очевидно не бяха притеснени, каза кметът на Варна Иван Портних, който за малко се срещна  с тях.

Автобус е взел учениците от пистата, прегледани са от лекар и с полицейски ескорт се прибраха в Каварна около 5 часа сутринта.

Децата пристигнали в събота във ферма в населено място на 8 км от Милано по програма “Еразъм”. Така и не успели да се включат в проекта. В Италия не са имали контакт с външни лица, освен домакините си.

Първо ги чака дистанционно обучение, за да наваксат с материала, по-модерният термин е "облак обучение". След това занимания, подготовка от учителите, каза Жоро Тошков - началник на Регионалното управление на образованието в Добрич.