„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на COVID-19 е неминуем. Съсредоточаването трябва да е върху възможностите за прием и лекуване на болните, за да намалим щетите. В почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла въздушно-капкова инфекция с каквито и да е мерки. По-важното е да има къде да бъдат приемани и лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен и да спасим колкото се може повече хора." Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг.

Броят на полетите седмично от Италия в България е 34. Повечето кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като пътниците попълват анкетни карти и минават през термокамери. За да се улесни обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 в София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и да се съкрати времето за престой на летището.

„За да улесним още повече нещата, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде достатъчно", обясни доц. Кунчев. По този ред държавата ще разполага с база данни и ще предава информацията на здравните инспекции по местоживеене на пътника за последващ контрол.

По темата за личните предпазни средства главният здравен инспектор уточни, че необходимите количества за екипите по летищата и границите, в центровете за спешна помощ са осигурени, както и за служителите на гранична полиция. 

За личните лекари в България доц. Кунчев каза, че са 4500. Те са юридически лица и следва да са се снабдили с предпазни средства. Това е задължение на всеки лекар, каза Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.