Яденето на сирене, кисело и прясно мляко снижава риска от инсулт с до 10%, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от Оксфордския университет са анализирали хранителния режим на хора от 9 европейски страни. Установили, че консумацията на повече млечни продукти намалява риска от исхемичен инсулт, който е по-честият. За всяка чаша мляко дневно рискът спада с 5% и с 9% за кофичка кисело мляко, предаде БТА.

Резултатите от изследването подлагат на съмнение твърдението, че яйцата са полезни. Консумиралите повече яйца са по-застрашени от хеморагичен инсулт. Една трета яйце дневно увеличава риска с 25%.

Богатите на фибри храни, плодовете и зеленчуците предпазват най-много от инсулт. 200 грама плодове и зеленчуци дневно намаляват опасността от исхемичен инсулт с 13 процента.