Китайските власти са уверени, че епидемията от новия коронавирус ще бъде победена, а нормалният живот в повечето региони на страната ще бъде възстановен до края на февруари.

Вече е разработена ваксина, която позволява да се сформира имунитет. Тя трябва да се доработи и тества, казал пред журналисти китайският посланик в Москва Чжан Ханхуей според dariknews.bg.

"В Китай сме убедени, че в близко време ще удържим окончателна победа над епидемията", казал посланикът, цитиран от ТАСС.

"Освен в центъра на епидемията в Хубей в повечето от провинциите и градовете в края на февруари ще бъде възстановен нормалният ритъм на живот. Разбира се, в центъра този момент ще настъпи по-късно - някъде през март", заяви Ханхуей.

По думите на дипломата разработената в Китай ваксина вече е успяла да покаже своята ефективност, но трябват още изпитания. "Нашите учени дадоха триизмерно описание на коронавируса - това е много добра основа за разработка на ваксина. В Китай вече я разработиха и тя дава имунитет. Но това са предварителни резултати, нужно е още време за експерименти и доработки по ваксината", каза посланикът на Китай в Москва.

Ефективността на китайската медицина при лечението на инфекцията е над 85%, заяви посланикът. "Практиката показа, че китайската медицина и лекарства действат ефективно. Общата ефективност надвишава 85%. В някои райони даже е повече от 90%."

При болни, които са лекувани по методите на китайската медицина в начален етап на заразата, нямало усложнения. "Най-ефективният способ на лечението - това е европейска медицина в съчетание с китайската", казва посланик Ханхуей.