"О, поне от месец - месец и половина нямаме! И в складовете няма", отговарят в не една аптека на въпроса "Имате ли хирургически маски за лице или маски с филтър?", предаде offnews.bg.

Маските у нас са свършили - и в аптеките, и в складовете няма нито хирургически, нито с филтър, сигнализира жена след обиколка, която направила заради предстоящо пътуване в чужбина.

Маските с филтър, които аптеки заредиха покрай честото вдигане на нивото на прахови частици, се изчерпани покрай страха от коронавируса. В най-големите аптеки имало филтърни допреди 10 дни. В момента са останали само детски и те се броят на пръстите на двете ръце.

"Всички идват от Китай. Чакаме там да се поуспокоят нещата с коронавируса", отвръщат в аптека на ул. "Граф Игнатиев" в София на въпроса кога очакват доставка. Вдигат рамене - и те биха искали да знаят, но никой не им казва. Самите те заради работата си в аптеката имат нужда от маски, но такива просто няма.

Хората купуват маски превантивно - все пак България не е засегната още от Covid-19. Но проблемът с липсата на маски в болниците е остър.  Предпазни няма, потвърди Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Нещата се влошават. Няма доставки. Идваха малки количества, но почти не стигнаха до аптечната мрежа, тъй като бяха насочени към болниците", каза той.

Недостигът, разбира се, отразява на цената. Преди десетина дни са стрували по 40 ст., а днес маските там, където все още има някакъв запас, варират между 48 и 60 ст. с ДДС.