Европейската комисия съобщи, че отпуска 232 милиона евро за противодействие на разпространението на вируса Ковид-19.

Сумата е за лабораторни изследвания, за производство за лекарства, за помощ за Китай и за връщане на европейски граждани от засегнатите райони. Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията си срещу вируса, предаде БТА.

Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от ЕС за взетите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор. Всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но е нужна тясна и постоянна съгласуваност, каза комисарят.

Той не отрече възможността да бъде затворено Шенгенското пространство и поясни, че това ще е част от действията в извънредна обстановка. По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани. ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.

Еврокомисарят Кириакидис призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. Според нея в последните дни е имало дезинформация за вируса.