Освен прозорец окото е “шпионка” за здравето

Очният преглед е важен не само за здравето на очите. Той може да е ранна аларма за други системни болести. Окото е прозорец към света, но с натрупването на медицински знания то стана и “шпионка” към тялото. Добрият очен лекар използва информацията от офталмоскопа не само за себе си. Консултация с него може да спаси живот. Окото съдържа важна информация за проблеми в други органи – от мозъчни тумори до рак на гърдата и белите дробове.

Хипертония

Множество проучвания са открили връзки между сърдечните болести и стесняването на малките кръвоносни съдове в ретината. Увреждането им сигнализира за високо кръвно налягане. Тези връзки са особено силни при хора без рискови фактори за болно сърце. Съдови промени в задната част на окото обаче са категоричен негов предвестник особено при жените.

Рак

Ретината е най-вътрешният слой на очната ябълка, мрежесто разклонение на зрителния нерв. Кръвоизливчета там може да са знак за някои видове рак на кръвта. Зрителни смущения често са първи сигнал за мозъчен тумор близо до оптичния нерв.

По промени в зрителното поле може да има и очен меланом. За 99% от хората меланомът е лошият вид кожен рак. Да, но не само. Той може да се развие в задната част на окото и човек дълго да няма представа за него, докато не засегне зрителното поле.

Синдром на Гарднър

Специфични лезии върху ретината са признак на рядка генетична болест - синдрома на Гарднър. Той се изявява с множествена полипоза в дебелото черво. Лезиите сигнализират и за други проблеми, но когато се откриват при по-млади хора, е уместно да се проследи дали в рода няма анамнеза за проблем с дебелото черво.

Диабет

Един от първите издайници на диабета е малко кървене в ретината - симптом на диабетна ретинопатия. Офталмолози казват, че всеки ден имат пациенти с такова увреждане и не знаят да имат диабет. Ако не се лекува, състоянието води до слепота. Контролът на ретинопатията обаче намалява този риск наполовина. Когато диабетната ретинопатия се открие рано, по-здравословно хранене и отслабване могат да предотвратят фатални щети върху зрението.

Базедова болест и хашимото

Базедовата болест - (болестта на Грейвс, хипертиреоидизъм, повишена функция на щитовидната жлеза) и тиреоидитът на Хашимото с понижена функция са най-честите болести на жлезата. И двете може да се свържат с промени в очите. Тежки случаи и следващата от това слаба продукция на хормон може да причини отоци около очите и оредяване на веждите.

Грейвс причинява дискомфорт в очите, изпъкнали ябълки и промени в зрението. Това е най-честият симптом на базедовата болест. С времето води до сухота на роговицата и риск за язвички и намаляване на зрението.

Множествена склероза

Възпалението на зрителния нерв, което лесно се открива при преглед, може да е лош вестител за множествената склероза. Тя е дегенеративно заболяване на нервната система с прогресиращ ход. Оптичният неврит се среща при 70% от болните и е първият симптом в 25% от случаите. Но оптичен неврит не означава непременно множествена склероза. За повечето хора е резултат от инфекция или травма. Човек се оплаква от замъглено зрение, но при някои няма симптоми или те се появяват късно.

Ревматоиден артрит

Сухото око е най-често срещаният проблем при ревматоиден артрит. Около 25% от болните имат проблеми с очите. Лекарите са стигнали по емпиричен път и до друг маркер – ирита. Това е неприятно болезнено възпаление на цветната зона на окото. При 2 пристъпа на ирит за година или 3 за 18 месеца вероятно ще се открие и ревматоиден артрит.

Ставната болест се изявява и с високи нива на възпалителни химикали в кръвта. Понякога те мигрират и към очната ябълка. След 45 г., когато започва отслабване на зрението, се препоръчват прегледи всяка година.