Организацията на португалските лекари се обяви против законопроект за легализиране на евтаназията, внесен за обсъждане в четвъртък. С това те се присъединиха към противниците на закона, водени от католическата църква.

"Не сме съгласни, защото това противоречи на медицинската практика и нарушава етичния код на лекарската организация", заяви председателят й Мигeл Гимараеш. "Лекарите се учат да се грижат за пациентите и да спасяват животи. Те не са готови да участват в действия, водещи до смърт", добави той след среща с португалския президент Марселу Ребелу де Соуза, предаде БТА.

В четвъртък парламентът ще разгледа 5 законови текста в подкрепа на евтаназията, един от които е внесен от управляващата Социалистическа партия. През май 2018 г. той отхвърли с малко мнозинство няколко подобни предложения, припомня АФП.

Църквата оглави съпротивата срещу евтаназията, като мобилизира много католици, но и хора от други религии. За разлика от 2018 г., сега епископите подкрепят идеята за референдум, смятайки, че той ще отхвърли евтаназията. Във всеки случай е малко вероятно парламентът да я одобри.