Целта е да се намали рекордната сума, плащана сега - 463 млн. лв.

Близо 6 млн. дни отсъствия поема бизнесът, държавата - над 17 млн. дни

Държавата предлага пакет от 20 мерки, които да спрат злоупотребите с болнични. Причината е, че само за 8 г. лекари са изписали двойно повече болнични.

През 2010 г. са издадени 1 473 800 листове, а през 2018 г. те вече са 2 243 500, показа анализ на Националния осигурителен институт. Той ще бъде обсъден от правителство, синдикати и работодатели тези дни.

В петък стана ясно, че държавата отказва да плаща първите 3 дни от болничния, както иска бизнесът. Ще го правят работодателите. Но ще им се дадат големи възможности за контрол дали болничните са реални.

Три пъти повече са и платените от държавата работни дни (след 3-ия) и през 2018 г. са стигнали 17,2 млн. Двойно повече са били и за сметка на работодателите. Така ако през 2010 г. те са платили 2 468 200 дни , през 2018 г. са се бръкнали за 5 779 200 дни.

Вдига се и средното обезщетение на ден от 20,1 лв. през 2010 г. до 27 лв. през 2018 г. Тук причина е ръстът на доходите. За 8 г. минималната заплата се вдигна от 240 на 510 лв. Затова НОИ е платил 463 млн. лв. през 2018 г. поради общо заболяване, а през 2010 г. са били 253 млн. Това е ръст с 83,2%, пише в доклада.

Какво предлага държавата?

До 2 месеца трябва да се изготви правилник с контролни отговорности на регионалните съвети от здравни инспектори. Те ще извършват планови и внезапни проверки дали се спазва записаният в болничния лист режим на лечение. Ще го правят и по сигнали от граждани и шефове. Ако болният трябва да е в болница, а лежи на плажа, ще трябва да върне парите за целия период.

Друга комиисия ще проверява здравословното му състояние. Ако се докаже, че не е болен, ще бъде и глобен.

Здравното министерство трябва да разпореди проверка от агенция “Медицински надзор” как се поддържа медицинската документация на работещите. Ще се прави и система за мониторинг на решенията за болнични в реално време. Целта е бързо да се хващат измами.

Министерството ще следи санкциите на местните инспектори. Сега те се налагат изключително рядко и се губи дисциплиниращият ефект върху органите на медицинската експертиза, пише в доклада.

В отчетните документи ще се въведат полета с номера на болничния лист. Целта е да се правят контролни справки от компютрите.

Много спорно предложение е да се издават по-кратки болнични. От 30 на 20 дни се намалява продължителността на болничен от лекарска комисия. От 180 на 120 стават дните без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването ще се ходи на ТЕЛК. Заложено е да не се разрешава отпуск по болест за повече от 360 дни.

Личният лекар ще изписва до 7 вместо 14 дни накуп. Ако болният не оздравее, ще отива пак при него. За една година лекарят ще предписва до 20 дни с прекъсване.

В Закона за здравето ще се вкарат текстове, с които да се оспорват и болнични, издадени от личните лекари. Сега може да се оспорват само тези на лекарските комисии.

НОИ и работодателят няма да плащат обезщетение, ако призован болен не се яви пред комисия. За профилактични прегледи вече няма да се дава болничен, а извинителна бележка от лекаря, в която ще се посочва часът на явяването и на приключването на изследването или прегледа.

Работодателите ще бъдат включени в интегрираната система, за да получават информацията за своите болни подчинени в реално време. Така при съмнение веднага ще обжалват листа.

Той ще се подписва и от лекар, с когото работодателят има договор. Може да сключи и договор с болница, където да праща за повторна експертиза своите служители, но това ще става само с тяхно съгласие.

Гранична полиция ще докладва веднага на НОИ, ако някой напуска България, докато е в болнични. Служителите ѝ също ще имат достъп до системата.

3 вида режим: болничен, санаторно-курортен и домашен

Личните лекари да изпращат и на шефа копие от болничния, предлага тяхното сдружение. Като първа стъпка обаче и те искат НОИ да плаща за първите 3 дни по болест. И са против да се намаляват дните, защото това било в ущърб на здравето на болните и има отрицателен икономически резултат, когато недолекувани, нездрави хора се връщат на работа.

Според тях сега режимът на лечение се пренебрегва и се разчита на медикаменти. Пациентите не спазват дори болничния режим, какво остава за домашния. А той може да бъде строг постелен или олекотен - няколко часа на легло, в останалото време леко раздвижване, което понякога е и задължително. Дават за пример, че сковаваща болка в кръста отзвучава, когато човекът се раздвижва - на такъв се препоръчват бавни разходки.

Затова лекарите предлагат ясно да се разпишат видовете режими: болничен, санаторно-курортен и домашен, без да напуска населеното място. Както и да се правят комбинации от тях според заболяването и индивидуалните нужди на пациента.

Бизнесът не иска да плаща първите 3 дни

Бизнесът отказва да плаща първите 3 дни от болничните и заплашва да бойкотира тристранката, ако не види в дневния ѝ ред отпадането на това задължение.

Предлага компромис - тази година държавата да поеме 3-ия ден, а догодина и 2-ия. Държавата обаче също не иска да плаща първите 3 дни. Би струвало още 200 млн. лв., каза министър Деница Сачева.

Сред исканията на бизнеса са незабавни промени в експертизата за работоспособност и увреждания. Настоява болничните и пенсиите да се дават само срещу платени осигуровки. И предупреждава, че расте броят на измамите чрез начисляване на вноски на фиктивни работници. Така те получават незаслужени обезщетения от държавата, но и пенсионни права. Настоява още за санкции и контрол от здравната каса, “Медицински одит” и министерството. Предлага по искане на шефа да се прави и заверка на болничния в службите по трудова медицина за болести по списък.