На британските болници е наредено да вземат мерки за спиране на коронавируса, тъй като според експерти има „реална възможност“ да бъдат заразени до 50% от британците, пише  в. "Таймс". Определени са 24 болници за такива пациенти, предаде "Фокус".

Плановете за действие в извънредни ситуации показват, че на болниците е наредено:

- Подгответе херметични стаи с баня, за да изолирате заразените;

- Ограничете до миинимум броя на грижещите се за съмнителните;

- Създайте екип за „бързо обеззаразяване“ на зоните с такива пациенти.

Подробности за плана при извънредни ситуации се появиха, след като снощи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да "засилят своята готовност". Изявлението му  дойде часове след като вирусът взе първата си жертва в Европа, 80-годишен китаец в Париж. Той бе във Франция от около месец.

Това бе и първият смъртен случай извън Азия, съвпаднал с доклад за „нарастващо международно разпространение“ на вируса. Шести британец, задържан в карантина за седмица в хижа във френските Алпи, също е заразен.

Според британски експерти шансовете за предотвратяване на „по-голям брой“ случаи на коронавирус в страната „избледняват от ден на ден“.

Властите работят по презумпцията, че половината от населението - 33 милиона души - могат да бъдат засегнати.

Д-р Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заяви, че прогнозата за 50% заразени британци, ако усилията на Китай да овладее епидемията са неуспешни, е „отделна възможност“.

Той добави: „Това не означава, че всички ще бъдат сериозно болни. По-голямата част биха карали болестта леко с кашлица и настинка ще се възстановят. "

От 9-имата британци дали положителна проба, 8 вече са изписани. Всичките 94 души под карантина в болницата "Уиръл" вече са изписани.

„Приблизително 75% от всички заразени, напускащи Китай, ще стигнат местоназначението си в рамките на инкубационния период и следователно няма да бъдат открити чрез въпросници или сканиране", се казва в доклад заа рсковете от епидемията.

Този период - времето, преди симптомите да се развият - е 2-12 дни, средно 5. Горната граница обяснява защо карантините са 14-дневни.