Има ефект лечението с плазма на заразените с коронавируса, каза директорът на уханската болница „Дзининтан" Джан Диню в интервю за Централната китайска телевизия (CCTV). Окуражаващи промени като стабилизирани жизнени показатели, по-добро психично състояние и нива на кислорода в кръвта са забелязани при 4-ма болни, лекувани с плазма от оздравели пациенти, каза Джан, цитиран от bulgarian.cri.cn.

Всяко лечение има и рискове. При терапията с плазма е възможно да се появи алергия и други непредвидими симптоми, тъй като се влива плазма от друг човек. Но при тежко болни това е избор с много повече ползи от рисковете, подчерта Джан Диню.

Терапията с плазма от излекувани се прилага само при тежките случаи. За пациентите в критично или крайно критично състояние ефектът от нея все още не е ясен, добави Джан.

Той обясни също, че даравянето на плазма е нещо обичайно. За току-що оздравели то няма негативен ефект върху здравето. Препоръчително е плазма да се дарява две седмици след оздравяването, за да се гарантира, че не е останал вирус в донора, каза още Джан Диню.