Науката е скептична за секса, но не спори, че са вкусни

Ако плановете ви за Деня на влюбените обхващат и уикенда може да засилите усещанията си не само с вино, а и с храните афродизиаци.

Науката е скептична за повечето рецепти за увеличаване на влечението чрез чинията, но и без него остава удоволствието от вкусната храна.

Стриди, шоколад, авокадо, шамфъстък, банани, аспержи, чай и червено вино оглавяват списъка на д-р Никет Сонпал от Колежа по остеопатична медицина в Ню Йорк. В “Медикъл нюз” той обяснява логиката на подбора: това са храни, които по различен начин подобряват циркулацията на кръв дори в най-малките съдове. И в местата, където се формира либидото. Това става по неврологични механизми и с участието на мозъка, но и заради различни вещества в храните - от цинк до кофеин, изтъква той.

Някои храни афродизиаци се смятат за възбуждащи до голяма степен и заради вида им. Веднага се сещате за банани или за стриди. Пропускате аспержите вероятно защото не са много популярни у нас. Повече влияят обаче съставките на храните и техните комбинации.

Бананите имат съединения, които вдигат тестостерона и подобряват ерекцията. Витамин В в тях повишава енергията и жизнеността. Стридите  съдържат огромно количество аминокиселини, които повишават нивата на половите хормони. Така работи и цинкът, който подпомага синтеза основно на тестостерон.

Шамфъстъкът пък помага с комбинация от белтъчини и флавоноиди - антиоксиданти, които стимулират кръвообращението. Авокадото дължи репутацията си на най-добрия плод за мъжа благодарение на ацтеките, които го наричат плод на тестисите. Науката установява, че авокадото е богато на витамини B6 и B9 (фолиева киселина), които дават енергия и също увеличава синтеза на тестостерон.

Не е случайно, че шоколадът е подарък за влюбени. Качественият с много какао съдържа триптофан, градивен елемент за хормона на щастието серотонин. Освен това в състава му има метилксантини и фенилетиламин. Това е естествен стимулант с подобно на амфетамин  действие, който се отделя в мозъка, когато хората се влюбят, твърди експертът.

В чая и червеното вино има флавоноиди, които облекчават стреса. Това балансира хормоните и организмът се настройва за позитивни преживявания. Но не прекалявайте с виното. При препиване рязко се увеличават провалите в леглото.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...