Учени от руския Далекоизточен университет, университета в Женева  и във Фучжоу в Китай откриха белтък, който участва в развитието на белодробен рак и меланом, предаде ТАСС.

Това създава перспектива за лечение на разсейките на двата вида рак.

"Екипът установи, че белтъкът WDR74 играе важна роля в развитието на първични образувания и метастази на белодробен рак и меланом. След като количеството на този белтък в туморни клетки бе увеличено по изкуствен път, активността им нарасна. А когато бе намалено, раковите клетки загубиха способността си да мигрират и станаха уязвими за химиотерапия", се казва в съобщение на руския университет.

Преди няколко години учени от Фучжоу решили да изяснят какво отличава формиращите метастази ракови клетки от онези, които не произвеждат вторични тумори. За целта извършили протеомен анализ на ракови клетки. Оказало се, че количеството WDR74 в циркулиращите ракови клетки, които водят до метастази, е два пъти по-голямо в сравнение с количеството му в първичния тумор. Учените предположили, че този белтък е пусков механизъм за раковите клетки да формират вторични тумори.

Впоследствие било установено, че WDR74 играе важна роля и в разрастването на метастазите. Липсата му намалява онкогенните свойства на циркулиращите ракови клетки, а наличието му ги увеличава. Това било потвърдено в експерименти с мишки.