Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Първата сесия обсъди подготвени от Хърватското председателство въпроси за коронавируса. Повечето делегации отбелязаха високо ниво на координация в рамките на ЕС и дадоха положителни оценки за работата на Комитета за здравна сигурност и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦКЗП). Изразено бе и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. Подчертани бяха ползите от сътрудничество на международно ниво според препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

"Епидемията от новия вирус е предизвикателство за здравните системи в цял свят. Такива събития неизбежно провокират тревога. Но те показват и ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в ЕС", заяви Ананиев в изказването си. "Мерките на национално ниво са част от ефективна система, осигуряваща прозрачност, информираност и мобилизация. Тя допринася за овладяване на ситуацията в целия ЕС. Една от целите на днешния Съвет следва да бъде внасяне на успокоение сред гражданите на ЕС. Коректната, отговорна и точна комуникация с тях е изключително важна в такива моменти."

Ананиев каза, че България е въвела ефективни мерки. "Ведомствата се координират за да не допуснат вирусът да се разпространи. Координация има и със службите за граничен контрол. Има стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови болници. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за коронавирус задължително се хоспитализира и изолира. Предприети са мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите да задават въпроси за епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог", каза министърът.

На заседанието делегациите отбелязаха недостиг на лично предпазно облекло в ЕС. Отделни държави изразиха надежда, че Еврокомисията чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите членки. Бе отправен апел да се създаде финансирана с европейски средства обща ваксина, която да се използва, ако коронавирусът мутира в грипен.