Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Първата сесия обсъди подготвени от Хърватското председателство въпроси за коронавируса. Повечето делегации отбелязаха високо ниво на координация в рамките на ЕС и дадоха положителни оценки за работата на Комитета за здравна сигурност и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦКЗП). Изразено бе и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. Подчертани бяха ползите от сътрудничество на международно ниво според препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

"Епидемията от новия вирус е предизвикателство за здравните системи в цял свят. Такива събития неизбежно провокират тревога. Но те показват и ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в ЕС", заяви Ананиев в изказването си. "Мерките на национално ниво са част от ефективна система, осигуряваща прозрачност, информираност и мобилизация. Тя допринася за овладяване на ситуацията в целия ЕС. Една от целите на днешния Съвет следва да бъде внасяне на успокоение сред гражданите на ЕС. Коректната, отговорна и точна комуникация с тях е изключително важна в такива моменти."

Ананиев каза, че България е въвела ефективни мерки. "Ведомствата се координират за да не допуснат вирусът да се разпространи. Координация има и със службите за граничен контрол. Има стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови болници. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за коронавирус задължително се хоспитализира и изолира. Предприети са мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите да задават въпроси за епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог", каза министърът.

На заседанието делегациите отбелязаха недостиг на лично предпазно облекло в ЕС. Отделни държави изразиха надежда, че Еврокомисията чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите членки. Бе отправен апел да се създаде финансирана с европейски средства обща ваксина, която да се използва, ако коронавирусът мутира в грипен. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...