Важността на редовния и здрав сън за човека е доказана, пише “Дейли мейл“. Как да си го осигурите без хапчета и други изкуствени средства?

Първият съвет е от рано сутрин да се излагате на естествена, дневна светлина. Това “настройва” биологичния часовник на по-ранен час и в края на деня мозъкът ще иска сън. Излагането на дневна светлина рано не означава да ставате по изгрев слънце. Може да е и след началото на деня. Излагането трябва да е 30-60 минути. предаде БГНЕС.

Втората мярка – не прекалявайте с дрямката денем. Ако сте уморени, тя е много изкушаваща. Но може да наруши вечерния сън, който е най-важен. Дрямката не бива да е повече от 20 минути. Иначе създада чувство за отпадналост и намалява бдителността. Трябва да е поне 6 часа преди вечерния сън.

Не правете физически упражнения късно. Звучи противно на логиката те да са вредни за съня. Упражненията загряват тялото, а при съня нощем има леко охлаждане. Така физическата активност действа срещу естествения процес на заспиване. 

Третият съвет – яжте сутрин и по обед. Храносмилателните процеси се забавят с наближаване на времето за спане. Ако поемете много храна преди лягане, се засилва рискът от киселини по време на сън. А и според проучвания най-много от изядената вечер храна се “складира” от тялото под формата на мазнини, вместо да се изгаря за енергия.

Четвърти съвет – кафето е вредно за съня. Пиенето на кафе и някои видове чай, като зеления и черния, правят хората по-бдителни и активни. Те блокират рецепторите на мозъка за аденозин, който “казва” на мозъка кога е уморен. Кофеинът достига максимален ефект 15-45 минути след консумация. При здрави хора той продължава да циркулира в организма 5-6 часа след консумацията. Така че силното кафе или чай в късния следобед трябва да се избягват.