5°C   София
 

Грипът Н3N2 “Канзас” - единият от върлуващите у нас, е много тежък за деца до 7 г. Бързо вдигат към 40 градуса и температурата им не спада с антипиретици.

Причината е, че този грип се явява нов за малките деца. А възрастните имат някаква имунна реакция от предни години и го карат по-леко.

Майките изпадат в паника, настояват за лекарства,  личните лекари започват да лекуват “пневмония” с антибиотици, които не вършат работа.

Тук съветът е да се набляга на профилактиката: избягване на контакти, дълго миене не ръцете (т. нар. хирургическо миене) и поемане на много течности. Маската също помага, но тя трябва да се сменя на всеки час.

Ако ваш близък се зарази и има тежки симптоми, да иде в голяма болница, която има реанимация или инфекциозно отделение. Защото тежкият грип има алгоритъм на лечение и там би трябвало да го владеят. Вкъщи е невъзможно той да се приложи. Място за паника няма - при повечето хора този грип минава сам. Просто си стойте вкъщи, за да не разнасяте зараза, пийте течности и лежете.

Пийте и витамини от групата В срещу болките от невропатията заради отделяните от вирусите токсини. Но лекарствата - сиропи, капки за нос, имуностимулатори, антипиретици, нестероидни средства, антибиотици, са безсмислени.

А в болница ще ви подават и кислород и ще ви вливат разни неща.

Това, което наричат пневмония, не е класическата бактериална пневмония. При него вирусният грип отслабва имунитета и дава поле на бактериите. Той се загнездва в белодробния паренхим, подува го и причинява силна имунна реакция. Затова картината е драматична.

Другият грип в България - пандемичният “Калифорния” (свински), е по-опасен и по-прилепчив но не хвърля родителите в паника.

Ваканции в 10 области, в София - до 5.II.

Грипът бързо вкарва България в епидемия. В 10 области тя вече е обявена - София, Търново, Монтана, Бургас, Кърджали, Хасково и отчасти в Благоевградско (Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово), в Ловешко (Луковит), в Габровско (Севлиево, Трявна и Дряново), в Кюстендилско (Дупница и Сапарева баня).

Очаква се днес след седмичните данни за болните грипът да “разпусне” във ваканция в още градове. Условието е да има 30% отсъствия по болест.

Ваканцията е най-дълга в столицата - от 27 януари до 5 февруари. Спират да учат във всички 273 училища. Най-много болни има сред учениците до 8-и клас.

Симптомите повалят внезапно.

Не всеки заразен с грип се разболява. Но когато се случи, симптомите се проявяват изведнъж. Това е разликата с настинките, които се развиват постепенно. Треската е много характерна - температурата скача над 38 градуса, при децата и повече. Появява се суха кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, главоболие и много силно неразположение.

В неусложнени случаи всичко минава за 5-7 дни. Но при някои има риск за пневмония и енцефалит. Може да са причинени директно от грипния вирус или от добавени бактериални инфекции.Ирина
01/28/2020 14:14:25

"... антибиотици са безсмислени." Май не сте на ред? На втория ден след като се почувствах зле, започнах прием на антибиотик и след 3 дни оздравях. Без антибиотик грипът преминава в бронхопневмония, която те поваля и те съсипва седмици наред, а може да завърши и със смърт. Бабешкото лечение с ракийка, хрян и чесън изобщо не върши работа. Разните фалшиви прахчета и близалки - също.Тази докторска теза, че организъмът трябвал да се справи сам е най-голямата глупост. Дори не се сещат, че ако беше вярно - нямаше да има нужда от доктори! И точно заради това лекарско безхаберие, което отрича и ограничава антибиотиците, умират толкова хора от един обикновен грип. Скъсйте си купените дипломи и си ги наврете отзад.

Ирина PS
01/28/2020 14:18:06

Отдавна не ходя на лекар, защото знам от опит, че лекарите са.... безсмислени.

desso
01/28/2020 17:29:17

Не е вярно, че грипът при децата минава от само себе си. трябват си лекарства.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Независимо дали вярвате в астрологията или не, ще бъдете изненадани да разберете, че тя може да даде много информация за това каква майка сте според вашия зодиакален знак. Дори тепърва да ви предстои да станете такава и да сте все още в трепетно очакване на своята рожба, може още сега да проверите как ще изглеждате в ролята си на родител

"Скъпо мое вече пораснало бебе, днес ти пиша това писмо, за да ти споделя някои свои мисли. Знам, че ти няма да помниш как се молех за теб, докато чаках да видя двете чертички на теста за бременност. Знам, че няма да помниш и колко изплашена бях, когато получих първите контракции. Тогава единствено си повтарях: "Ще се справим!"

Жена роди дете благодарение на използването на нова технология - тя е свързана с вземане на неузрели яйцеклетки и замразяването им, предаде Франс прес. Тридесет и четири годишна французойка, която не успяваше да забременее след лечение срещу рак на гърдата, роди дете благодарение  на новата технология

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Операта е дълбоко вкоренена в нашата европейска история и култура. Тя е в състояние да ни накара да видим и чуем света по различен начин, да докосне сърцата ни. Много е важно да предадем това усещане и на младите поколения. Музикалното образование от ранна възраст е важен елемент за насърчаване и опазване на нашето културно наследство

За да ограничи презапасяването с маски за лице и да разпредели по-справедливо наличните количества, южната китайска провинция Гуандун от вторник въведе лотария за маски, предаде радио "Китай". Град Гуанджоу бе първият, който изпробва новата система. Едва 3,5% от включилите се в онлайн лотарията 2 милиона участници получиха право да закупят маски

Президентът Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски. За това настоя депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната група. Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална